eddlisa_uyuk Publish time 9-10-2017 10:20 AM

PROMO byk tul film nih

Donatello86 Publish time 9-10-2017 12:50 PM

Edited by Donatello86 at 9-10-2017 12:52 PM

Great trailer{:1_152:}. So far mmg goosebumps tonton trailer Tombiruo: Penunggu Rimba ni. Highly expectation aku thdp filem ni. Most of the cast mmg mantap like Zul Ariffin, Farid Kamil, Nabila Huda, Faizal Hussein dan lain-lain. This film is award material dan tak malu kalau nak dipasarkan ke pasaran antarabangsa. Mungkin next FFM, ade calon daripada filem ini bjya merangkul yang terbaik. Siapa tahu? :)Hopefully, naskhah Tombiruo dapat disambung dengan Semangat Hutan dan Tombiruo Terakhir melengkapkan trilogi siri Tombiruo ini. Ini kerana kekuatan drpd segi penceritaan, sosio-budaya, adat resam, keindahan sinematografi dan kekuatan watak sudah ada hanya garapan drpd pengarahyg terbaik bakal menghasilkan filem yang berkualiti dan bermutu tinggi. Syabas untuk Tuan Ramlee Awang Murshid dan seluruh team produksi Tombiruo: Penunggu Rimba. Tak sabar menantikan tayangan 12/10 ni.{:1_152:}.

Suchi Publish time 10-10-2017 10:57 PM

Edited by Suchi at 10-10-2017 11:23 PM

Kat astro siap ade sedutan setengah jam lg.
Tp ntahlah... jujurnya jangkaan iols tinggi utk pilem ni tp masa tgk sedutan 1/2 jam tu rasa mcm tak sama dgn jangkaan iols..baca novel ni dulu masa cetakan pertama lg. Iols sekolah lg time tu.
Baca pun pinjam kt library n sangat menghayati dan terbawa2 sampaikn rasa teringin nk g sabah terutama keningau heheheh.
Yg pasti dlm pilem wan suraya jd wartawan sinar tv rasanya time RAM tulis novel ni dulu sinar harian lum wujud lg time tu akhbar tabloid femes Bacaria.

Suchi Publish time 10-10-2017 11:09 PM

cicicumel replied at 7-10-2017 12:08 AM
Tadi astro tayang filem ni utk 1/2 jam awal.tayangan perdana.mmg cun gila la camera shot dia..angle...

Yup terganggu juga la tang slow motion tu.

shailyvelera Publish time 12-10-2017 02:14 PM

Suchi replied at 10-10-2017 10:57 PM
Kat astro siap ade sedutan setengah jam lg.
Tp ntahlah... jujurnya jangkaan iols tinggi utk pilem n ...

dah ada yg tgok ke citer ni...best ke idok???

zasssssss Publish time 12-10-2017 03:08 PM

shailyvelera replied at 12-10-2017 02:14 PM
dah ada yg tgok ke citer ni...best ke idok???

baru je balik dr wayang tgk cite ni...panggung tak ramai org lg....cite oklah bg aku.....

melnanzz Publish time 12-10-2017 03:11 PM

review hari ini:

http://www.star2.com/entertainment/2017/10/12/tombiruo-penunggu-rimba-review/

melnanzz Publish time 12-10-2017 03:16 PM

http://advertising.thestar.com.my/images/aim/star2_logo.jpg

‘Tombiruo: Penunggu Rimba’: A visually-stunning endeavour
OCTOBER 12, 2017 ENTERTAINMENT, MOVIE REVIEWS, MOVIES
BY KENNETH CHAW

http://www.star2.com/wp-content/uploads/2017/10/str2_kctombiruoreview_LEAD_removebellybuton_kenneth-e1507645033279-770x470.jpg

Tombiruo: Penunggu Rimba is truly a feast for the eyes.

The local film, based on a popular novel of the same name by Ramlee Awang Murshid, centres on the mysterious namesake protagonist, played by Zul Ariffin.

Born with a disfigured face, Tombiruo hides behind a mask and lives high atop the tree lines in the jungles of Borneo.

Half-man and half-mythical being, Tombiruo not only possesses superhuman strength but the lush forest around him seems to be an extension of himself. Branches and vines coil around his enemies at his behest.

His powers are put to use when a nearby village gets attacked, killing his father (Faizal Hussein). The tragic event sets him on a journey to avenge his father’s death.

Along the way, he crosses paths with a businessman, Tan Sri Berham (Datuk M. Nasir), who initially had plans to build a dam in the area.

There’s also Wan Suraya (Nabila Huda), a relentless journalist who believes there is more to the attack on the village than meets the eye.

The film is a visual spectacle from start to finish, especially on scenes depicting the deep interiors of the jungle. The breathtaking views don’t just look pretty, they draw viewers into Tombiruo’s world.

My favourite moment arrives at the very beginning of the film which delves into Tombiruo’s backstory – it’s captured so elegantly I felt a pinch of pride.

http://www1.star2.com/wp-content/uploads/2017/10/str2_kctombiruoreview_nabila_kenneth.jpg

While it was good the filmmakers spared no expense in perfecting its cinematography, I wish they dialled back a little on their use of computer-generated imagery (CGI).

Being partly fantastical, CGI had to be employed to bring certain imageries to life (such as the sinewy tree vines reaching out to its victims). Unfortunately, some over-the-top action sequences make the otherwise classy production look rather cheesy at some parts. CGI-wise, less is more here.

In terms of storytelling, the action-drama is rife with clever plot twists, save one or two plot holes (then again, they may be answered later, if it gets a sequel.)

It’s also nice to see its female lead, Wan Suraya, depicted as much more than a love interest. She’s no damsel-in-distress; she’s fearless and as a journalist, her character serves as the eyes and ears of the audience – crucial to the story’s development.

Last year’s Malaysia Film Festival Best Actress winner Nabila’s portrayal of Wan Suraya effectively captures her boldness and strength.

Meanwhile, leading man Zul probably had the hardest job to do, with his face obscured by a mask and with very few lines to say.

Despite what little he had to work with, Zul manages to get across the heart of the character and his motivations.

His commitment to embodying the role – dropping 12kg in less than a month – paid off as it lends believability in his portrayal of such a physical character.

The cast gives solid performances across the board (even actors with minor roles shone) which truly helps elevate the film.

Tombiruo: Penunggu Rimba is a gutsy, grand endeavour. It shows that local filmmakers need not be afraid to take on stories that are complex in execution.

melnanzz Publish time 12-10-2017 03:28 PM

"Ribut Hati"
Aina Abdul
OST Tombiruo: Penunggu Rimba

VwopAtF1Nic

taji2906 Publish time 12-10-2017 03:32 PM

zasssssss replied at 12-10-2017 03:08 PM
baru je balik dr wayang tgk cite ni...panggung tak ramai org lg....cite oklah bg aku.....

okay jek? citer la ckit lg.. berbaloi ke tak tgk citer ni dgn harga tiket yg makin mahal

shailyvelera Publish time 12-10-2017 03:34 PM

zasssssss replied at 12-10-2017 03:08 PM
baru je balik dr wayang tgk cite ni...panggung tak ramai org lg....cite oklah bg aku.....

ok je ke?? bape bintang boleh bagi?? hehe

shailyvelera Publish time 12-10-2017 03:34 PM

taji2906 replied at 12-10-2017 03:32 PM
okay jek? citer la ckit lg.. berbaloi ke tak tgk citer ni dgn harga tiket yg makin mahal

mahal ya ampun.....rm18 nk booking on9 td.....pheww!!

zasssssss Publish time 12-10-2017 03:42 PM

taji2906 replied at 12-10-2017 03:32 PM
okay jek? citer la ckit lg.. berbaloi ke tak tgk citer ni dgn harga tiket yg makin mahal

hahaha......tak reti nak cerita camner..
zul ripin ngan farid kamil tu adik beradik......depa kembar..mula2 bergaduh atas salah faham sebab farid kamil igtkan zup ripin yg menyebabkan isteri dia mati..
banyak aksi dlm filem ni dan takde adegan percintaan yg romantik...zulripin pun takde kontrol macho atau apa..yelah dah pakai topeng kan..

berbaloi kot bg aku ngan harga tiket rm15 tuh...


JiEunTak Publish time 12-10-2017 03:49 PM

aku berbelah bagi tadi nak tgk movie nih ngan Geostorm...sudahnya aku tgk Geostorm...ingat besok plak nak layan Tombiruo...

taji2906 Publish time 12-10-2017 03:51 PM

zasssssss replied at 12-10-2017 03:42 PM
hahaha......tak reti nak cerita camner..
zul ripin ngan farid kamil tu adik beradik......depa kem ...

dari dulu da baca novel tombiruo ni.. memang best sebab byk kali aku baca dulu. sehari jek abis 1 novel.. hahacuma takut bila bwk ke filem jd tak best mana. tu nk tgk review dlu mcmne. takut keciwa.

zasssssss Publish time 12-10-2017 04:06 PM

taji2906 replied at 12-10-2017 03:51 PM
dari dulu da baca novel tombiruo ni.. memang best sebab byk kali aku baca dulu. sehari jek abis 1...

ko tungu org lain yg pandai bg review......tak pernah baca novel2 dia sebelum ni tu yg x reti nak cite camne...

bodi zulripin mantop...cuma kenapa pakai suar panjang..kalo pakai suar pendek gerenti penuh panggung...hahaha

kuewTiau Publish time 12-10-2017 04:20 PM

tazabar nak tengok wiken ni..sebab terpengaruh dengan buku jugak.harap berbaloi la dengan harga tiket. (haku berkira sket nengok muvie malay kat panggung) :lol:

Suchi Publish time 12-10-2017 05:16 PM

kuewTiau replied at 12-10-2017 04:20 PM
tazabar nak tengok wiken ni..sebab terpengaruh dengan buku jugak.harap berbaloi la dengan harga tike ...

Hahah samalah sbb sedih sgt kalo rasa mcm baik tgk kt tv gituh kn..
Harga tiket dahla mahal, popcorn pun mahal haha

Suchi Publish time 12-10-2017 05:17 PM

shailyvelera replied at 12-10-2017 02:14 PM
dah ada yg tgok ke citer ni...best ke idok???

Tgk yg sedutan je kt astro.
Arini kan baru kuor

mzzenma Publish time 12-10-2017 07:04 PM

Mzz baru tengok tadi. Dalam cinema tak sampai 10 orang pun.

Anyways, best tengok juripin shirtless walaupun tak nampak muka :lol:. The actions are nice, tapi slow motion dia agak distracting sikit. Paling tak best scene gegaran camera yang shaking lebih. Mzz pening kepala tengok. And movie ni berkisar in keningau sahaja..nothing is mentioned pasal pembunuhan dekat semenanjung.

Cara kematian berham and salina pun diubah. No background story pasal baizura and hidup dia dekat kampung dgn mertua..and dari awal lagi dah show dia suspicious dgn uncle dia, which is tak sama dalam movie. Yang best tak ada scene cintan cintun ws dgn amirudin..and pasal ondu pun mcm tak ada closure.

All in all, tak boleh lawan novel but is still a very good effort anyway. Mzz bagi 3.5 untuk movie plus 0.5 utk juripin shirtless so total 4/5.
Pages: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24
View full version: TOMBIRUO PENUNGGU RIMBA


ADVERTISEMENT