cicicumel Publish time 14-10-2017 10:28 PM

anakmak replied at 14-10-2017 06:50 AM
novel yg menarik tp garapan dalam filem agak lemah untuk detail2 yg membuat kita wowwww

scene law ...

slps baca review u 2 bintang je..i x jadi la nk tgk wayang..tggu astro 1st sajork..haha

sjwma Publish time 14-10-2017 11:06 PM

Untuk seorang yang berumur 7 tahun masa novel ni mula2 diterbitkan menjadikan diri ini langsung tak berminat untuk baca siri Tombiruo ni

Mula berminat dengan karya R.A.M bila baca Ungu Karmila diteruskan pula dengan siri Laksamana Sunan & Fiksyen 302 (sekadar menyebut beberapa karya yang diminati)

Tapi bila dapat tahu Tombiruo nak diadaptasi,terus lah rasa tak sabar nak tonton filem ni.Dan saya menonton tanpa membaca novel ni terlebih dahulu..memang zero tak tau ape intipati cerita..


Bila dh berjaya tonton ptg td,apa yang boleh dikatakan adaptasi ni memang berjaya.Adegan pertarungan menarik walaupun ada yang nampak macam tak logik.Paling suka adegan pertarungan di awal cerita.Terasa mendebarkan.

Tapi filem ni terasa singkat.Terasa plot berjalan terlalu laju.Dan terlampau mudah nak teka siapa yang jahat untuk org yg tak baca novelnya.

Dari sudut pemilihan pelakon,memang terbaik.Semua dapat menjiwai watak dengan baik,dari watak utama sampailah watak tempelan.Tak ada yang kurang.

Saya bagi 4.5/5 bintang utk filem ni..Kurang 0.5 sebab mudah nak teka siapa yang jahat.

hanasensei Publish time 14-10-2017 11:33 PM

Rsa nk tgok..sbb aku antara pminat karya RAM..rsa nk hntar anak dkat nursery sekjap la smata2 nk tgok tombiruo ni.. bukan pminat zul ripin.. kena tggu anak sihat dlu..

kismis Publish time 15-10-2017 12:57 AM

dandellion replied at 13-10-2017 04:21 PM
Aku dah tengok filem ni semalam. Dan selaku pembaca novel Tombiruo yg dah banyak kali khatamkan nove ...

baru lps tgk dan review aku yg x pnh baca novel nya dan tak tau plot cerita.... best giler. syukur aku x baca buku dulu else mungkin aku x rasa puas tgk movie mesti tend to compare dgn buku.. eh bestlah citer ni.. ok esok nk cari novel nk baca.

AnBulisia Publish time 15-10-2017 10:44 AM

Aku merasakan ada sedikit kekurangan dalam filem ini walaupun ceritanya bergerak lancar dari satu adegan ke adegan
Cinematografinya agak kurang, macam standard telefilem. Kalau sesiapa perasan sepanjang filem ini ada satu garis biru melintang pada banyak adegan..Garis apa tu?Atau mungkin dekat panggung yg aku tgk je kot
Banyak pelakon hebat dlm filem ni, cuma utk watak Wong tu mungkin sepatutnya dilakon kan oleh pelakon yg ternama juga untuk menyeimbangkan dengan nama nama besar yg lain. Sebab watak Wong ini antara watak yg penting juga. Mungkin boleh letakkan khir rahman ke?Sebab muka dia jahat...Hehehe

ra5101 Publish time 15-10-2017 12:33 PM

Sesapa yang baca novel nyer mungkin rasa kecewa kerana beberapa scene ditiadakan. Mungkin dikepala pembaca dibayangkan watak2 dalam novel sesuai dipegang oleh pelakon lain. Bagi aku yang baca hanya separuh buku ni takdaklah terasa sangat. Secara overall aku boleh bagi 7.5/10.

ada scene yang boleh diperbaiki lagi.

a) scene bayi Nampak sangat patungnya. Bila pelakon mcm faizal Hussein angkat Nampak sangat ringan. Kalau bayi betul yang bergerak-gerak Nampak lagi real.
b) scene waktu wong nak letupkan tangki boleh diperbaiki lagi
c) scene last sekali waktu kertas melayang kalau diganti dgn ejim tengah kemas2 barang terjumpa jurnal lagi menarik.

HangPC2 Publish time 15-10-2017 06:10 PM

https://i.imgur.com/QXX1YMn.jpg

dandellion Publish time 15-10-2017 10:17 PM

taji2906 replied at 12-10-2017 03:32 PM
okay jek? citer la ckit lg.. berbaloi ke tak tgk citer ni dgn harga tiket yg makin mahal

Beli kat TGV. Movie sebelum 6 guna kad debit/kredit Maybank RM10 je hehe

dandellion Publish time 15-10-2017 10:17 PM

mzzenma replied at 12-10-2017 07:04 PM
Mzz baru tengok tadi. Dalam cinema tak sampai 10 orang pun.

Anyways, best tengok juripin shirtles ...

Kalau tak silap aku, bab cintan cintun WS & Amiruddin tu novel ke 2 kan. Novel 1 belum lg

dandellion Publish time 15-10-2017 10:21 PM

shailyvelera replied at 13-10-2017 11:37 AM
tgok la.....support filem malaysia yg berkualiti xpe...klu filem mat deham x pyh la....x selera nk ...

Filem mat deham yg baru ni, ofismet aku tgk kat ofis, berdekah die ketawa mcm2 dikutuk sbb tahpape haha

dandellion Publish time 15-10-2017 10:23 PM

kismis replied at 15-10-2017 12:57 AM
baru lps tgk dan review aku yg x pnh baca novel nya dan tak tau plot cerita.... best giler. syukur ...

ko kena baca novel dia, mesti ko akan lagi rasa wow hehe

dandellion Publish time 15-10-2017 10:24 PM

anakmak replied at 14-10-2017 06:50 AM
novel yg menarik tp garapan dalam filem agak lemah untuk detail2 yg membuat kita wowwww

scene law ...

aku pun fikir yg sama. bila baca novel tu, lebih tertarik pd si Ejim berbanding si Amir. Aku terbayang nanti kalau ada sambungan, Ejim tu dah operate n muka jadi Farid Kamil. Alamakkkkk turn off

dandellion Publish time 15-10-2017 10:26 PM

ra5101 replied at 15-10-2017 12:33 PM
Sesapa yang baca novel nyer mungkin rasa kecewa kerana beberapa scene ditiadakan. Mungkin dikepala p ...

1. Scene tu mmg agak nmpk. Dan lg bila part yg sampan baby tu dah kena masuk air n possibility lemas tu tinggi, tp baby still hidup ada laa terdetik rasa tak logik, but then aku fikir balik, well, its tombiruo.

mzzenma Publish time 15-10-2017 10:58 PM

dandellion replied at 15-10-2017 10:17 PM
Kalau tak silap aku, bab cintan cintun WS & Amiruddin tu novel ke 2 kan. Novel 1 belum lg

Yang dalam novel 1 kalau tak silap mzz ada banyak scene conversation between diorang berdua since ws banyak pergi rumah mertua amir. Tbh, mzz skip those scenes masa baca sebab boring heheh

dandellion Publish time 15-10-2017 11:06 PM

mzzenma replied at 15-10-2017 10:58 PM
Yang dalam novel 1 kalau tak silap mzz ada banyak scene conversation between diorang berdua since...

yeke?ok aku pun lupa yg aku ingat diorang bercinta masa novel ke 2. myb sbb aku baca novel 2 & 3 baru baca yg 1 kot haha

menjad Publish time 15-10-2017 11:33 PM

Baru layan tombiruo... i like... nak pi carik novel lak pas nih... terkejut amirudin tu kembo ijim... terlalu jambu i rasa... xpernah lg layan novel RAM... 1st time i layan citer melayu. Hasilnya x mngecewakn...

babyhungger Publish time 16-10-2017 12:38 AM

Edited by babyhungger at 16-10-2017 12:40 AM

Dah tengok filem ni ngan anak2 dara meols..honestly, sebelum decide nak gi beli tiket wayang filem ni memang teragak2 jugak la, anak2 dara meols pun macam tak eksaited sbb citer melayu kann..dorang nak layan citer escape room tapi tak lepas sbb 18+, anak meols 16 n 13..so, no choice beli gak la tiket Tombiruo.

Start citer sampai the endanak2 meols tak bergerak dan tak berkutik langsung..keluar je cinema, anak dara meolz yg umur 16 tu ckp tak sedar langsung 1h55m berlalu, tau2 abis je..dan yg tak bole tahannya tu dia ckp dia jatuh CINTA ngan Tombiruo:funk:, dan2 tu jugak anak dara meols nak cari novel2 Tombiruo..pelik gak la sbb Tombiruo tu bertopeng, tapi dia ckp dia jatuh cinta dgn watak ejim tu.

Skrg ni anak dara meols tu duk sibuk punggah semua novel RAM yg meols ada especially novel Sunan 6 bijik tu dia nak baca.

airwickss Publish time 16-10-2017 10:28 AM

Semalam gi tengok filem ni.Sebab tak pernah baca novel ni, so den zero tentang plot dan kisah dari novel..

Jadi pas tgk filem ni, den rasa memang best betul.Kesinambungan setiap scene cantik dan takde yang tergantung. Scene lawan-lawan pun menarik selain sinematografi yang cun berlatarkan gunung kinabalu.Tak sedar dah citer ni dah smpai ending dalam dekat 2 jam dlm wayang tu..

Semua pelakon bawa watak dgn baik. Cuma den rasa Nabila tak abis keluarkan bakat yang dia ada. Or maybe watak wan suraya yang cenggitu. Nampak terbatas scene pergerakan dia.Satu lagi watak Wong. Elok rasanya ganti dgn pelakon lain. Lebih berkesan kot. Hahahhaa..:D

Utk filem ni, den boleh bagi 4.5 bintang.Kalau ejim tunjuk muka dia, maybe den up bagi 5 bintang… kehkehkeh…:lol:

Agaknya… pasni akan ada citer pasal laksamana sunan pulak kot.. sebab ending dia cenggitu.. kalau gini la filemnya.. harus sunan pun kena folo.. {:1_152:}

shailyvelera Publish time 16-10-2017 11:17 AM

airwickss replied at 16-10-2017 10:28 AM
Semalam gi tengok filem ni.Sebab tak pernah baca novel ni, so den zero tentang plot dan kisah dari ...

RAM mmg suke kait2kan novel dia yg lain dgn yg lain..mcm dia selit skit sunan kt tombiruo gitu...mmg dia sllu wat gitu...klu sape baca semua novel dia mmg akan perasan hal ni..

hafieza Publish time 16-10-2017 11:59 AM

anakmak replied at 14-10-2017 06:50 AM
novel yg menarik tp garapan dalam filem agak lemah untuk detail2 yg membuat kita wowwww

scene law ...

thnx for your review..:D

i think i will watch it kt Astro First je la..sorry pd korg guys yg minat..
perception aku dlm malay movie ni mmg susah nk ubah..:L
Pages: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24
View full version: TOMBIRUO PENUNGGU RIMBA


ADVERTISEMENT