trunks Publish time 17-5-2020 04:22 AM

Kesalahan Memancing Yang Perlu Dielakkan dan tips Mabuk Laut

Edited by trunks at 7-7-2020 04:57 PM
https://cdn.umpan.com.my/2020/05/ilustrasi7-15_58_994389-696x418.jpg
Set Peralatan Tak Sepadan
Biasa terjadi bila memancing dapat sambaran tetapi ikan susah nak mengena. Adakah anda kaji semula mengapa perkara itu terjadi? Besar kemungkinan ia datang daripada pemilihan peralatan yang salah. Jadi sebagai pemancing, anda harus tahu apa spesies ikan sasaran anda. Jadi dari sini anda boleh menentukan peralatan apa yang sesuai untuk anda gunakan. Sebagai contoh, janganlah nak pancing layaran guna mata kail udang pulak nanti.
https://cdn.umpan.com.my/2020/05/ilustrasi5-15_40_576969.jpg
Berlagak Bodoh SombongBiarpun berapa puluh tahun anda memancing dan seberapa banyak pengalaman yang anda, janganlah jadi pemancing yang bodoh sombong atau berlagak pandai! Ini amat penting terutama bila anda meneroka lubuk baru. Sentiasalah bertanyakan mereka yang arif dengan kawasan tersebut dan kaji dahulu lokasi memancing anda untuk mengelakkan kes membangau sehari suntuk!
Mudah Kelam-kabutKalau kot ye pun teruja nak memancing elakkan dari menjadi seorang yang kelam-kabut. Bukannya apa, bila terjadinya kes-kes kelam-kabut ni pasti ada saja masalah yang akan terjadi. Tertinggal set pancinglah, ikan rabutlah dan yang paling teruk berpotensi untuk ditimpa kecederaan sewaktu memancing. Jadilah seorang pemancing yang sentiasa bertenang dan rancanglah sebaik mungkin perjalanan sebelum anda keluar memancing.
https://cdn.umpan.com.my/2020/05/ilustrasi6-15_49_918130.jpg
Dengki tak bertempatKes kaki pancing cemburu ni mesti banyak kali terjadi di kalangan kita. Pantang je tengok orang tarik ikan mesti ada 1 atau 2 orang yang jenis tak senang duduk bila tengok orang strike. Time tu jugaklah dia nak pindah duduk kat kawasan orang yang dapat ikan tu. Haihh, kalau boleh, jadilah pemancing yang sentiasa percaya pada rezeki sendiri. Janganlah dek kerana sikap tamak dan cemburu tu anda dibenci pemancing lain.Cara Nak Menangani Mabuk Laut Teruk
https://cdn.umpan.com.my/2020/05/mabuk001-11_10_198885-696x418.jpg
Wajib Makan Pil Tahan MabukWalaupun sesetengah orang berpendapat jangan biasakan diri memakan ubat mabuk, tetapi anda boleh mencuba sejauh mana keberkesanan diri anda mampu menahan mabuk. Kalau selepas beberapa trik masih tak boleh tahan maka wajiblah maka ubat penahan mabuk laut.

Pilih Posisi TerbaikSemasa bot bertolak, ada baiknya anda berada di posisi menghadap laut sambil menghirup udara segar. Jangan duduk secara mengiring atau banyak berbual, kerana ia membuatkan fikiran anda tidak fokus. Paling penting jangan duduk di bahagian belakang bot yang menyebabkan anda terpaksa menghidu asap dan bau minyak diesel.
Jangan Lakukan Kerja TeknikalIni khusus untuk mereka yang belum biasa berada di laut. Jangan lakukan kerja memasang mata kail, membuat perambut di atas bot atau membuat sambungan tali. Kerja-kerja teknikal ini ada baiknya anda sediakan sebelum bertolak. Sediakan Ubat-Ubatan RingkasUntuk mengelak rasa loya, air liur terasa pahit, ada baiknya anda membawa air yang masam seperti jus oren, gula-gula berangin atau makanan jenis asam. Menghidu kulit limau juga perkara yang baik mengelakkan dari loya. Jangan dilupakan minyak angin atau balm yang boleh anda sapukan pada bahagian tengkuk, leher, dahi atau sekitar lubang hidung.
Jangan Memandang Ombak Secara FokusBila berada di atas bot, elakkan mata tertumpu pada alunan ombak. Sebaiknya biarkan mata anda memandang jauh ke hadapan.
Rehat Dengan CukupRancang perjalanan anda dengan baik. Jika memandu dari KL ke Kuala Terengganu, ada baiknya bertolak awal dan rehat 2-3 jam sebelum menaiki bot. Bawa kenderaan secara bergilir-gilir dengan rakan. Jangan beri beban pada seorang rakan memandu secara berterusan.
Jangan Makan Banyak Sebelum BertolakPerut yang terlalu kenyang sebelum menaiki bot akan menyebabkan proses penghadaman tidak berlaku dengan betul. Akibatnya memang akan cepat mual dan boleh muntah serta merta sebaik sahaja berlepas dari jeti. Sebaiknya alas perut sahaja sudah mencukupi.
https://cdn.umpan.com.my/2020/05/mabuk003-11_32_056123.jpg
Cuba Dan Biasakan Ikut Trip PendekJika berhasrat pergi memancing ke laut dalam (trip 2-3 hari) cuba dahulu trip pendek seperti mencandat sotong atau memancing di perairan yang tidak jauh dari pantai. Cara ini mampu membiasakan diri anda berhadapan dengan alun dan ombak.
Jangan Tahan MuntahSekiranya anda berasa ingin muntah, jangan tahan, sebaliknya biarkan muntah itu keluar. Biasanya selpas muntah, anda akan kembali segar.
Bawa Banyak Buah-BuahanMereka yang muntah berkali-kali biasanya akan lembik dan keadaan ini mungkin akan memudaratkan kesihatannya kerana perut kosong. Walaupun ada bekalan nasi, ada di kalangan mereka yang tidak lalu makan makanan berat. Justeru makan buah-buahan seperti tembikai, epal hijau, lai juga amat bagus bagi mengelakkan perut kosong.
credit
Hannah.Montana Publish time 10-6-2020 09:41 PM

pancing Udang??????????????? boleh ke??

trunks Publish time 10-6-2020 11:12 PM

Hannah.Montana replied at 10-6-2020 09:41 PM
pancing Udang??????????????? boleh ke??

kalau kita tengok video bawah ni.macm seberapa nak boleh kot hehe


RVce4SGYcDc

Hannah.Montana Publish time 10-6-2020 11:15 PM

trunks replied at 10-6-2020 11:12 PM
kalau kita tengok video bawah ni.macm seberapa nak boleh kot hehe

terima kasih untuk video.
Belajar sesuatu hari ni .

Pages: [1]
View full version: Kesalahan Memancing Yang Perlu Dielakkan dan tips Mabuk Laut


ADVERTISEMENT