Aking Publish time 11-1-2021 07:52 AM

Trek Banjaran Titiwangsa Jadi Produk Ekopelancongan - Qobin - Berita Harian

https://img-s-msn-com.akamaized.net/tenant/amp/entityid/BB1cD7Iw.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=f&x=470&y=108
Trek kembara Banjaran Titiwangsa mampu jadi tarikan pelancong ke Malaysia - Qobin

Saadiah Ismail
saadiah_ismail@bh.com.my

KUALA LUMPUR: Rancangan pembinaan laluan kembara sejauh 893 kilometer (km) di Banjaran Titiwangsa oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) disambut baik penggiat rekreasi negara.

Penjelajah Grand Slam dan Pendaki 7 Benua, Muhammad Muqharabbin Mokhtarrudin, berkata idea itu sesuatu yang baik untuk ekopelancongan negara kerana secara tidak langsung menarik perhatian penggiat rekreasi dalam dan luar negara berkunjung ke Malaysia.

Katanya, pada masa sama lokasi ini juga boleh dijadikan sebagai sebahagian daripada tempat latihan ketenteraan berikutan ia terletak di dalam hutan tropika.

"Bagaimanapun, penelitian dan sokongan perlu dilakukan oleh pelbagai pihak berkaitan berikutan ia membabitkan alam sekitar yang selama ini terpelihara.

"Cuma apa yang menjadi kebimbangan saya ialah selepas rancangan ini dilaksanakan ialah aspek penyelenggaraan yang akhirnya menjadikan kawasan hutan tropika ini terabai begitu saja.

"Justeru amat penting segala pelan rancangan ini dilakukan sebaiknya dan mendapatkan pandangan daripada penggiat rekreasi," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Semalam, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin berkata, cadangan pembinaan trek itu akan membabitkan jarak antara Jeli di Kelantan hingga Tampin di Negeri Sembilan dengan melalui Banjaran Titiwangsa yang melalui Perak dan Pahang.

Menyentuh mengenai jarak sejauh 893 kilometer itu, Muhammad Muqharabbin berkata, 'check point' perlu ditetapkan untuk pengembara keluar daripada kawasan berkenaan.

"Setakat ini tidak ada hutan tropika memiliki trek yang panjang seperti dicadangkan ini dan pastinya ia sesuatu yang menarik jika dilaksanakan.

"Pada masa sama, ia memberi peluang kepada ramai pihak untuk menjana pendapatan seperti Orang Asli, namun yang penting jangan merosakkan alam sekitar," katanya.

Berkenaan dengan kemudahan penginapan pula, beliau berkata sebaiknya disediakan kawasan untuk mendirikan khemah kerana jika disediakan penginapan, ia mungkin akan memberi kesan jangka masa panjang.

"Seeloknya biarlah kita masih mengekalkan alam semula jadi yang masih lagi terpelihara ini," katanya.

felinecat Publish time 11-1-2021 08:15 AM

macmne tu xmerosakkan alam sekitar.tempat hiking, sungai, pantai selalunye penuh bersampah. highway pon penuh sampah..sepanjang trek tu xbertembung harimau ke @ xganggu sarang rimau ke

riyadhK Publish time 11-1-2021 09:18 AM

@Kurex boleh jenjalan dgn qobin kat trek baru nanti. ;P;P;P
Pages: [1]
View full version: Trek Banjaran Titiwangsa Jadi Produk Ekopelancongan - Qobin - Berita Harian


ADVERTISEMENT