piao Publish time 4-2-2021 04:14 PM

Pentingnya Memahami Tabiat & Sifat Ikan Pancingan

Pentingnya Memahami Tabiat & Sifat Ikan Pancingan

Sebelum keluar memancing, ada baiknya kita ambil tahu sifat dan tabiat ikan yang akan dipancing. Perkara paling asas yang perlu diketahui ialah cara ikan berenang. Tahukah korang bahawa corak renangan ikan juga terbahagi kepada beberapa kumpulan.

https://media1.giphy.com/media/eybbvXb9oz2uI/giphy.gifAda spesies ikan yang sentiasa berenang laju meredah laut dan ada yang berenang dengan minima dan lebih banyak menghabiskan masa dengan kekal pada satu tempat di dasar lautan. Kenali ikan dan perlakuannya agar anda tidak pulang dengan tangan kosong. https://media0.giphy.com/media/US7RF4GI4w4OyHTPol/giphy.gifKawanan (Schooling)Kebanyakan ikan bertulang yang kecil akan berenang bersama-sama dalam koordinasi tertentu dan dipanggil berkumpulan atau kawanan (schooling). Sebab utama berenang dalam kumpulan ialah adaptasi untuk mengelakkandaripada pemangsa selain dapat menakutkan mangsa. Kalau anda nak tahu, berenang dalam kawanan akan memberikan lebih daya hidrodinamik dan meningkatkan peratus persenyawaan.
Kewilayahan ( Territorial)Pelbagai jenis ikan mempunyai sifat kewilayahan. Namun kadangkala sifat kewilayahan mereka ini berbeza dan unik. Ikan damselfish yang kecil amat berani dan menakutkan dalam mempertahankan wilayahnya sendiri manakala kebanyakan kerapu atau grouper yang lebih besar akan berundur dari wilayahnya apabila didatangi oleh haiwan lain. https://www.animatedimages.org/data/media/157/animated-fishing-image-0056.gifHubungan simbiosisSesetengah spesies ikan kecil akan melekat pada badan ikan yang besar dan membersihkan badan ikan besar dengan memakan parasit pada tubuh ikan tersebut. Simbiosis dapat dilihat pada ikan jerung, paus atau penyu. Ada juga ikan yang bersimbiosis dengan spesies yang bukan ikan seperti clownfish dan timun laut yang mana timun laut akan menjaga ikan tersebut daripada serangan pemangsa.https://i.imgur.com/Mj9B1z7.gifPenghasilan bunyiEh, macam pelik pula? Ikan mengeluarkan bunyi ke? Yang sebenarnya banyak spesis ikan menghasilkan bunyi sama ada dalam situasi ketika pembiakan, sosial, kewilayahan atau sifat agresif. Bergantung kepada spesies, ikan bertulang mampu menghasilkan bunyi dengan melagakan giginya, getaran daripada udara atau dengan meregang dan mengecutkan ototnya. Kebanyakkan bunyi yang terhasil di bawah 10.000Hz.

seribulan Publish time 4-2-2021 04:28 PM

Good into yet funny {:1_555:}
Pages: [1]
View full version: Pentingnya Memahami Tabiat & Sifat Ikan Pancingan


ADVERTISEMENT