Raline Publish time 22-9-2022 11:26 AM

Golongan muda berdepan tekanan kerja

https://www.kosmo.com.my/wp-content/uploads/2022/09/muda-online-1-1536x1024.jpg
Hampir separuh daripada Gen Z mengatakan mereka berasa tertekan sepanjang masa. -Gambar hiasan

Golongan muda berdepan tekanan kerja

PETALING JAYA – Golongan muda di negara ini dilaporkan berasa tertekan dengan bebanan pekerjaan mereka, berdasarkan Kaji Selidik Global Gen Z dan Millenial 2022 yang dilaksanakan oleh firma perkhidmatan professional, Deloitte.

Kaji selidik tersebut menakrifkan golongan Gen Z sebagai mereka yang dilahirkan antara Januari 1995 dan Disember 2003, manakala Millenial adalah kumpulan yang lahir antara Januari 1983 dan Disember 1994.

Menurut kaji selidik berkenaan, 65 peratus daripada Gen Z di Malaysia merasai keletihan melampau (burn out) disebabkan intensity/permintaan pekerjaan mereka, lebih tinggi berbanding kadar global pada 46 peratus.

Sementara itu, 48 peratus daripada kumpulan Millenial di negara ini turut merasakan perkara sama, juga lebih tinggi daripada kadar global iaitu hanya 45 peratus.

https://www.kosmo.com.my/wp-content/uploads/2022/09/pekerja-tekanan-online-1024x722.jpg
Pengarah Konsultan Deloitte Asia Tenggara, Lee Yun-Han berkata, lebih daripada separuh populasi bekerja di Malaysia diwakili oleh kumpulan Gen Z dan Millenial dan mereka sangat bimbang tentang keadaan dunia masa kini dan masa depan mereka sendiri.

“Hampir separuh daripada Gen Z mengatakan mereka berasa tertekan sepanjang masa, atau kebanyakan masa. Tahap tekanan Milenial juga tinggi, tetapi turun sedikit daripada tahun lepas.

“Kedua-duanya menyebut kedudukan kewangan jangka panjang, kewangan dari hari ke hari, serta pekerjaan dan beban kerja sebagai tiga penyumbang utama kepada rasa bimbang dan tekanan yang dihadapi.

“Walaupun majikan dilihat cuba menangani isu kesihatan mental di tempat kerja, ramai yang percaya ia tidak memberi kesan yang bermakna kepada pekerja,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Yun-Han menambah, sekarang adalah masa untuk perniagaan beralih kepada pemikiran yang lebih berani dan imaginatif untuk mengekalkan bakat yang ada serta bersaing menarik bakat-bakat baharu.

“Dengan kedudukan ringgit yang semakin lemah berbanding dolar Amerika Syarikat, Malaysia berdepan risiko lebih tinggi untuk kehilangan bakat tempatan apabila prospek peluang bekerja di luar negara menjadi semakin menarik,” katanya.

Sumber:https://www.kosmo.com.my/2022/09/22/golongan-muda-berdepan-tekanan-kerja/

Pages: [1]
View full version: Golongan muda berdepan tekanan kerja


ADVERTISEMENT