Raline Publish time 17-10-2022 02:47 PM

Sekarang bukan masa sesuai tambah hutang tak perlu'

Sekarang bukan masa sesuai tambah hutang tak perlu'

https://assets.bharian.com.my/images/articles/ringgitcalc_1665972856.jpg
Orang ramai perlu mengenal pasti aliran tunai bagi mengelak terlebih berbelanja dan terperangkap dalam hutang tidak perlu - Foto hiasan


KUALA LUMPUR: Ketidaktentuan ekonomi global yang didorong persekitaran kadar faedah yang tinggi, inflasi yang meningkat dan kelemahan ringgit menyebabkan sekarang bukan masa yang sesuai untuk menambah hutang yang tidak perlu, demikian saranan pakar kewangan.

Penasihat kewangan berlesen, Dr Adam Zubir, berkata kini bukan masa yang sesuai untuk membuat hutang 'mahu' dan 'baharu', yang merujuk kepada pinjaman untuk menaik taraf kereta, rumah dan sebagainya, sebaliknya lebih wajar supaya simpanan kecemasan dibina semula.

Sehubungan, beliau yang juga pengasas bersama dan Pengarah Absorich Sdn Bhd menasihatkan hutang sedemikian tidak dibuat sekarang dan tahun depan memandangkan keadaan ekonomi global dijangka berdepan kegawatan.

Malah, katanya orang ramai perlu mengenal pasti aliran tunai masing-masing bagi mengelak terlebih berbelanja dan terperangkap dalam hutang tidak perlu.

"Masa ini adalah (sesuai) membina semula simpanan. Nasihat saya ialah simpanan yang cukup untuk enam bulan sebagai tabung simpanan kecemasan, terutama ketika ini satu dunia (dijangka) mengharungi kegawatan ekonomi.

"Kalau dunia berdepan kegawatan, Malaysia juga akan terkesan walaupun ekonomi Malaysia dilaporkan baik sekarang," katanya kepada BH.

https://assets.bharian.com.my/images/articles/adamzubir_1665974999.jpg
Dr Adam Zubir

Beliau ditemui pada temu bual eksklusif ketika pameran pendidikan pelabur anjuran Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), InvestSmart Fest 2022 (ISF 2022) yang berlangsung dari Jumaat lalu hingga semalam.

Adam berkata, simpanan kecemasan untuk tempoh enam bulan mencukupi dalam persekitaran kadar faedah dan inflasi yang tinggi.

Beliau berkata, berdasarkan data, masih ramai rakyat di negara ini tidak mempunyai wang simpanan sekurang-kurangnya RM1,000, justeru mempunyai simpanan kecemasan enam bulan dikira luar biasa dan mencukupi.

"Nasihat saya dalam menguruskan kewangan ialah kenal pasti dulu masalah kewangan. Ramai yang tidak ambil apa-apa inisiatif kerana tidak tahu mereka ada masalah kewangan.

"Mereka ingat adalah biasa (untuk) mempunyai hutang kad kredit RM10,000, RM20,000. Sebenarnya itu luar biasa. Mereka tidak tahu telah berbelanja lebih daripada pendapatan," katanya.

Adam berkata, berdasarkan pemerhatiannya juga, hutang kereta menjadi punca ramai anak muda muflis.

Beliau menjelaskan, keadaan itu berlaku kerana mereka membeli kereta melebihi kemampuan kewangan yang kadang-kadang dipengaruhi gaya hidup dan kawan.

"Hutang kereta punca ramai muflis. Bila salah beli kereta gelap masa depan. Kereta adalah liabiliti.

"Lebih baik beli kereta murah dulu dan kalau hendak naik taraf boleh dilakukan kemudian ketika kedudukan kewangan stabil dan mantap," nasihatnya.

Sumber:https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2022/10/1013282/sekarang-bukan-masa-sesuai-tambah-hutang-tak-perlu

Pages: [1]
View full version: Sekarang bukan masa sesuai tambah hutang tak perlu'


ADVERTISEMENT