Raline Publish time 30-11-2022 12:57 PM

Elak inflasi meningkat

Elak inflasi meningkat

https://assets.hmetro.com.my/images/articles/infalsi232_1669761020.jpg
Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff


Kuala Lumpur: Cadangan pelaksanaan pemberian subsidi bersasar jika dilaksanakan kelak perlu disertakan dengan bantuan sara hidup bersesuaian kepada kumpulan sasar dalam kalangan rakyat Malaysia.

Pensyarah Perakaunan dan Tadbirurus Putra Business School, Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff berkata, sekiranya subsidi bersasar dijalankan tanpa mekanisme lain seperti bantuan sara hidup pastinya kadar inflasi dijangka kembali meningkat.

Beliau berkata, perkara itu menyebabkan rakyat kurang berbelanja dan secara tidak langsung memperlahankan perkembangan perniagaan serta kurang aktiviti melabur susulan harga barangan dan perkhidmatan yang meningkat akibat impak subsidi bersasar.

"Oleh itu, jika subsidi bersasar dilaksanakan bersama bantuan sara hidup, B40 akan mampu berbelanja seperti biasa. Tetapi mungkin M40 akan mengurangkan sedikit perbelanjaan harian mereka," katanya.

Selain itu, Razman berkata, Belanjawan 2023 perlu dibentang semula dengan mengambil kira semua inisiatif daripada manifesto kerajaan perpaduan yang dianggotai pelbagai parti yang mempunyai manifesto tersendiri.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Fakulti Perniagaan dan Ekonomi, Universiti Malaya Dr Roza Hazli Zakaria berkata, sekiranya penarikan subsidi dilakukan secara drastik dan menyeluruh, keupayaan pengguna untuk berbelanja akan terjejas selain kesan rantaian besar membabitkan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan dalam sektor lain.

"Kita pernah mengalami situasi ini beberapa tahun lalu apabila subsidi ditarik balik untuk minyak petrol, dan harga minyak meningkat kepada RM2.70. Ia menyebabkan kenaikan harga barangan lain dan menjejaskan keupayaan pengguna berbelanja," katanya.

Bagaimanapun, Roza Hazli berkata, sekiranya penarikan subsidi dilakukan secara berperingkat, dimulakan dengan barangan keperluan asas seperti beras, minyak masak, tepung dan gula, kesannya ke atas kuasa beli pengguna tidak besar.

"Ini kerana barangan seperti itu mengambil bahagian yang kecil daripada belanjawan harian pengguna," katanya.

Roza Hazli turut berpendapat Belanjawan 2023 perlu diubah suai dan dibentangkan semula sekiranya penyelarasan subsidi itu direalisasikan.

Sementara itu, penganalisis politik daripada Universiti Utara Malaysia (UUM) Profesor Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata, walaupun terdapat kegusaran golongan M40 dan T20 mengenai akibat pemberian subsidi bersasar, beliau percaya mereka masih menerima manfaat melalui insentif lain yang disesuaikan untuk mereka.

Sumber:https://www.hmetro.com.my/utama/2022/11/909704/elak-inflasi-meningkat

mieyrasfea Publish time 5-2-2023 04:42 PM

It feels like every time I go shopping, everything is more expensive. How is anyone supposed to save money?

khukhu Publish time 5-2-2023 05:20 PM

I can't believe how much prices have gone up in just a year, it's getting harder to make ends meet.

bbi25 Publish time 5-2-2023 06:05 PM

Inflation is out of control, my paycheck can't keep up with the cost of living

cle256 Publish time 5-2-2023 08:52 PM

I'm worried about the future, if inflation continues at this rate, I don't know how I'll be able to afford basic necessities.

koko12 Publish time 6-2-2023 12:21 PM

I remember when a loaf of bread only cost a 2 bucks, now it's almost triple that amount

licaca Publish time 16-2-2023 04:43 PM

Avoid Ignoring Inflation: Inflation can have a significant impact on your finances
Pages: [1]
View full version: Elak inflasi meningkat


ADVERTISEMENT