CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2753|Reply: 0

Panduan Pinjaman Peribadi

[Copy link]
Post time 10-2-2020 02:09 PM | Show all posts |Read mode
Artikel ini complete guide bagi personal loan kalau ada blacklist problem seperti
  • CTOS/CCRIS rekod tak cantik (selalu lambat bayar)
  • Komitmen tinggi (potongan gaji lebih daripada 60%)
  • Special attention account (kalau bank rasa mereka tak dapat ambil balik loan daripada anda, nama akan listed dalam SAA sebagai punishment)
  • Legal action (bank sue sebab selalu hutang banyak dan late payment)
  • Bankrupt (bank sue untuk bankruptcy)

Sebelum introduksi jenis-jenis personal loan, anda mesti faham situasi kredit anda. Dapatkan free kredit report anda dan fahamkan cara membaca kredit report anda. Di Malaysia, bank dan institusi kewangan seperti Aeon Credit akan semak sejarah kredit anda yang disediakan oleh tiga kredit report agensi, iaitu CCRIS, CTOS dan RAMCI. Bila anda apply loan, bank dan institusi kewangan akan semak kredit report untuk analyse sama ada anda boleh dipercayai sebab pastilah bank tak mau membuat loan bagi orang yang tidak akan membuat bayaran. Selepas analysis kredit report anda, bank boleh memahami keupayaan anda untuk membayar dan kerelaan anda untuk membayar.

Dalam Malaysia terdapat tiga jenis personal loan yang anda boleh apply, iaitu komersial bank loan, koperasi loan dan loan daripada peminjam wang berlesen. Komersial bank loan adalah loan yang paling berpatutan sebab loan interestnya paling rendah, tapi susah nak dapat loan approval dari bank. Kalau aplikasi bank loan ditolak, barulah apply koperasi loan atau loan daripada peminjam wang berlesen. Koperasi loan dan loan daripada peminjam wang berlesen disediakan bagi orang yang loan ditolak oleh bank sebab kredit record yang tak cantik, komitmen tinggi, nama dalam SAA ataupun AKPK.

Koperasi loan hanya terbuka bagi penjawat awam, manakala loan daripada peminjam wang berlesen terbuka bagi semua orang. Koperasi loan menawarkan loan interest rendah dibandingkan dengan loan daripada peminjam wang berlesen dan anda boleh membuat loan setinggi RM150,000. Kebaikan koperasi loan adalah syaratnya yang lebih longgar, interest yang rendah dan tempoh loan yang panjang. Pembayaran loan dibuat melalui ANGKASA, maksudnya bayaran akan dipotongkan secara automatik daripada gaji anda. Selain itu, tiada cagaran diperlukan untuk membuat koperasi loan. Beberapa perkara yang perlu anda mengawasi sewaktu memohon loan koperasi boleh baca.

Sebaliknya, loan daripada peminjam wang berlesen terbuka untuk semua pekerja dari sektor awam dan swasta. Interest loan peminjam wang berlesen lebih tinggi dibandingkan dengan bank loan dan koperasi loan (max 18% setahun). Loan ditawarkan oleh mereka biasanya setinggi RM10,000 sahaja. Sesetengah peminjam wang berlesen akan minta cagaran kalau membuat loan amaun besar. Selalunya peminjam wang berlesen dikelirukan dengan ‘ahlong’. Fahamkan perbezaan kedua-dua pihak.

Kalau aplikasi anda masih ditolakkan oleh tiga-tiga personal loan ini, anda perlulah membersihkan rekod negatif anda dan cuba apply lagi selepas kredit report berjaya dibersihkan. Berikutlah 7 cara untuk membersihkan negatif kredit report anda.

Satu nasihat ketika anda sedang membuat aplikasi loan, semua loan tidak mengutip sebarang bayaran pendahuluan seperti processing fees ataupun stamp duti. Hal ini disebabkan pembayaran ini akan ditolak daripada loan anda kalau loan dapat approval. Lender yang sah juga tidak dibenarkan mengambil kad ATM anda, ini kelakuan ‘ahlong’ atau scammer.  Jadi, kalau ada orang yang mengutip bayaran pendahuluan semasa aplikasi loan atau minta kad ATM anda, mereka merupakan seorang scammer/ahlong. Tanda lain untuk mengenal pasti penipuan dalam pinjaman.

Untuk maklumat lanjut, sila baca artikel-artikel ini
  • Check sini untuk maklumat lanjut koperasi loan.
  • 5 mitos tentang pinjaman peribadi yang anda perlu tahu.
  • Kelebihan pembayaran ansurans motorsikal dengan personal loan.  
  • Apa yang Akan Terjadi Pada Pinjaman Saya Jika Saya Mati Awal?


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-10-2023 02:15 PM GMT+8 , Processed in 0.102439 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list