CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Cari-Saiful

"Seronok Tengok Si Cel*Ka Sekalian Bertanya,"-Tiz Zaqyah Berang Dituduh Berzina Dengan Lelaki Dalam Hotel

  [Copy link]
Post time 24-11-2022 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
CariMalay replied at 24-11-2022 07:16 PM
Yes, liberal dan atheist camni yang kita perlu hapuskan. Aku punya liberal dan atheist sangat lain ...

apooo religion bukan semata mata pd good character. itu dunia shj. uols puas hati ke hidop susah payah kt dunia lepas tu mati gitu je?? beria lah good character, bukan org baik dgn kita pon, tgk ko ckup lah, iols beria nk selamat kan anak uols yg tak wujud tu, uols kata iols bengap?? so apo reward takkan free2 je iols kena bengap? itulah dia hari akherat. judgement day. iols tak rela lah hidop saja2 je sni takde hala tuju, mati jadi jd habuk jd tanah, ade belief yg pcaya hidop balik jd haiwan, ade belief mati gitu saja. aiols taknak tak rela, tu lah dia islam kata percaya pd hari kiamat kita smua akan di bangkit kn dan di judge. ekceli kalau uols terima konsep kiamat dan hari pnghakiman ni sj pun uols akn jd lebih luas dlm pemikiran n cuba perbaiki character sbb ko sedar ko akan di judge by Allah the All knowing judge dn struggle hidop kat dunia bukan lah saje2 takde makna.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-11-2022 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Sendiri upload video mengundang kecaman sendiri meroyan. Apoooooo
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by CariMalay at 24-11-2022 11:47 PM
lightheaded67 replied at 24-11-2022 09:24 PM
apooo religion bukan semata mata pd good character. itu dunia shj. uols puas hati ke hidop susah p ...


Mana ada aku kata kau bengap dalam post yang kau quote tu. Yang aku kata kau bengap tu cuma dalam post sebelum2 ni je sebab aku sangka kau saja troll aku acah2 tak faham atas niat membuli, tapi tengok reply2 komen kau tak nampak macam troll pun so aku mengaku yang tu salah aku.

Nak tak nak kena la terima hakikat yang lepas kita mati, cuma jadi tanah dan takkan ada hari kebangkitan, berpijak di bumi nyata, bukan pada fantasi. Tapi walau takde hari kebangkitan, sebagai manusia tetap kena ada good character.

"beria lah good character, bukan org baik dgn kita pon"

Buat baik pada orang2 baik, bukan buat baik pada orang2 jahat. Bila kita buat baik pada orang2 baik, orang pun akan baik dengan kita dan kalau kita buat baik pada orang2 jahat, yang kita dapat cuma kerugian. So terus buat baik pada orang2 baik, takde la kita rugi.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
CariMalay replied at 24-11-2022 02:16 AM
jadi liberal dan freethinker la best, hidup bebas. Tapi hidup kena sentiasa bezakan antara jenayah  ...


Aku baca semua comment kau ada jugak betul. Contoh mcm kau ckp knapa negara barat lagi maju. Aku pernah join satu kelas ini dulu, org sendiri soal knapa islam banyk restriction/strict. Lagi2 bab menutup aurat. Pada aku, kalau kau tengok perempuan kat luar pakai serkup takde beza dgn org tak bertudung. Rambut tu naik nafsu ke, apa pandangan aku hanya tuk membezakn agama saja tudung tu. (Divide by diff groups)
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
syamzana replied at 24-11-2022 09:10 PM
dlm forum ni sume org blh sembang smpai melayang. jgn dilayan sgt nati sama2 mereng jadinya

ge ...

Dia ada sinus kan? Iols rengsa tiap kali dgr dia bercakap..sbb manjang mcm org selsema demam gitu. Hidung pun selalu merah. Org ada sinus ni biasanya bad breath.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Minah rempit tua
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Heshe ada bf tak eh
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
jambatannetizen replied at 24-11-2022 10:03 PM
Aku baca semua comment kau ada jugak betul. Contoh mcm kau ckp knapa negara barat lagi maju. Aku p ...

Yes, betul. Sebab tu aku pilih jadi atheist dan liberal supaya aku tak dibebani dengan perkara2 yang tak perlu pun sebenarnya. Pada aķu hidup ni cukup sekadar jadi manusia yang baik, tak perlu fikir benda2 lain. Tapi tetap islam agama yang baik kalau kita amalkan dengan bersungguh2 dan menyeluruh. Yang bertudung tapi kurang baik tu semua sebab diorang tak amalkan agama dengan bersungguh, hanya amalkan sekerat2 je. Akhirnya orang2 non muslim tetap ada yang jauh lebih baik dan mulia dari diorang.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-11-2022 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 24-11-2022 12:53 AM
Tiz dgn sapa ek? Mcm pernah baca dlu dah lupa

Jejai kan.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 11:12 PM | Show all posts
buruknya muka dia, ni la standard artis malaysia..hehehehe...still dont get it....so ugly and yet u call her artis...lol
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
CariMalay replied at 24-11-2022 10:29 PM
Yes, betul. Sebab tu aku pilih jadi atheist dan liberal supaya aku tak dibebani dengan perkara2 ya ...

Aku dari dulu fikir takde beza pun pakai tudung and tak pakai. Bukan semua manusia manpu pakai mcm afgan tu burqa tertutup semua. Cukup tutup apa patut dah hokay dh. I have thot yg sebenarnya benda2 ni semua was created by Arab to bezakan western culture dgn culture mereka. Pastu ko tengok laa ramai yg pakai serkup gi paris cam mimpikita girl xde beza pun. Yg membeza kn cuma org tahu ohh kau islam n kau bukan by how you dress arghhh
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2022 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
jambatannetizen replied at 24-11-2022 11:50 PM
Aku dari dulu fikir takde beza pun pakai tudung and tak pakai. Bukan semua manusia manpu pakai mcm ...


Betul. Cukup sekadar tutup bahagian2 sensitif contohnya kemaluan dan payudara perempuan, tu dah pun cukup, takde guna pun nak tutup lebih2 terutama rambut sebab bukannya boleh naikkan nafsu pun. Kadang2 aku bersimpati dengan orang perempuan sebab terpaksa ikut macam2 perkara wajib yang remeh yang hanya membebankan diorang. Bukan setakat bab tudung je, tapi banyak lagi la.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2022 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
CariMalay replied at 25-11-2022 12:21 AM
Betul. Cukup sekadar tutup bahagian2 sensitif contohnya kemaluan dan payudara perempuan, tu dah p ...

Make sense. Ini kalau kau ckp kat fb, twitter mahu kenaa kecam dikata open dan tersasar “t0l0ng kembal1 ke pangk4ll jal@n” . Tu belum lagi bab makeup, takleh pegang anjiing. Aku prasan lamaa, apa benda yg berkaitan dgn western, kebanyakkan haram, tak boleh. Adakah kerana Arab dgn western musuh ketat so apa yg budaya org tu , diharam dlm undang2 middle east?? Aku pikir jugak benda ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2022 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
CariMalay replied at 24-11-2022 04:55 PM
Alam akhirat tu hanya citer dongeng fantasi yang direka oleh orang yang kuat berangan. No aku tak  ...

Yakinnya chuols
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2022 12:36 AM From the mobile phone | Show all posts
jambatannetizen replied at 25-11-2022 12:28 AM
Make sense. Ini kalau kau ckp kat fb, twitter mahu kenaa kecam dikata open dan tersasar “t0l0ng k ...

Bykkn belajar lg pasal islam
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2022 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
QueenIsolde replied at 24-11-2022 08:35 PM
Cinta jagong fs-jejot..cepatnya chuols lupa. Kan fs ada mengamuk kt wartawan yg katanya si tz duk  ...

Oo mmg lupa sgt dah. Sbb fs dah bahagia skrg. Awat x kahwin je dgn jejai. Mcm sesuai dgn tiz jenis huhahuha
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-11-2022 12:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Dasat pemikiran liberal org skrg. Basic things mcm tutup aurat boleh komen suka2 mcm agama tu dia punya klau xnk bertudung x apa lg, at least tau bemda tu dosa. Tp kalau sampai tahap pertikai tu bkn dosa, persoalkan undang2 pecinta kamu, mmg speechless la. Moga sempat bertaubat & dpt hidayah
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2022 01:10 AM From the mobile phone | Show all posts
jambatannetizen replied at 25-11-2022 12:28 AM
Make sense. Ini kalau kau ckp kat fb, twitter mahu kenaa kecam dikata open dan tersasar “t0l0ng k ...


Menyanyi pun kalau diikutkan dalam islam orang perempuan sebenarnya tak boleh. Tapi berapa ramai orang islam yang liberalkan diri diorang sendiri dengan cara pakai mekap, menyanyi, bersentuhan dalam drama lakonan tv, pakai tudung tapi tak nak tutup dada dan pakai pakaian ketat, macam2 lagi. Dalam diorang tak sedar, diorang sendiri tolak agama dan jadi liberal macam aku tapi tak nak akui semua tu. Sebab tu takde guna pun kita terlalu patuh pada islam yang penuh dengan larangan yang tak masuk akal dan melebih ni semua, lebih elok jadi liberal dan atheist terus. Tapi jadi liberal yang baik la, yang ada sifat kemanusiaan dan yang mampu jadikan kita manusia yang lebih baik.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2022 01:31 AM From the mobile phone | Show all posts
jambatannetizen replied at 25-11-2022 12:28 AM
Make sense. Ini kalau kau ckp kat fb, twitter mahu kenaa kecam dikata open dan tersasar “t0l0ng k ...

"Adakah kerana Arab dgn western musuh ketat so apa yg budaya org tu , diharam dlm undang2 middle east??"

Ada kemungkinan memang ya. Sebab islam sangat larang orang2 islam menyerupai sesuatu kaum, disuruh simpan jambang, takleh sambut halloween dan valentine's day, april fool pun tak boleh kalau tak silap aku, sebab semua tu menyerupai budaya non muslim yang kononnya merosakkan akidah. So tak mustahil bab tudung pun sama. Tapi aku yakin mesti ada sebab2 lain lagi yang kita tak tau.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2022 02:21 AM | Show all posts
CariMalay replied at 24-11-2022 12:47 AM
Aku dulu kaki sosial. Dadah, arak, pelacur, parti liar, semua aku dah rasa awal 20an dulu. Aku pun l ...

Siyes ar freethinker?  kahkahkah. takpe2, tgah sihat kan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 04:57 PM GMT+8 , Processed in 0.095173 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list