CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 2781|Reply: 48

[Tempatan] Berita Baik! Majoriti Saham Di Bursa Malaysia Naik Mencanak Susulan Anwar Dilantik PM-10

  [Copy link]
Post time 24-11-2022 04:18 PM | Show all posts |Read mode






Kemelut politik negara baru-baru ini turut menimbulkan sedikit keresahan terhadap kedudukan ekonomi negara ditambah lagi dengan parlimen yang tergantung beberapa hari tanpa kerajaan.

Kadar pertukaran mata wang asing negara iaitu Ringgit berbanding Dolar AS menunjukkan kesan kejatuhan.Ringgit mengalami susut nilai sebanyak 3.3 peratus iaitu berubah dari 4.19 kepada 4.22 per Dolar AS.

Namun berita baik, Bursa Malaysia meningkat dalam dagangan awal hari ini berikutan pelabur mengalu-alukan berita positif daripada mesyuarat Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) pada November apabila pegawai bersetuju bahawa kadar kenaikan kadar faedah yang lebih perlahan berkemungkinan wajar tidak lama lagi.

Pada 9.07 pagi, petunjuk pasaran FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) naik 13.55 mata kepada 1,457.05 daripada 1,443.5 pada Rabu.

Saham pandu pasaran dibuka tinggi 7.18 mata kepada 1,450.68.

Dalam pasaran secara menyeluruh, kaunter untung mengatasi kaunter rugi sebanyak 261 berbanding 92 manakala 190 kaunter tidak berubah, 1,790 tidak diniagakan dan 84 yang lain digantung.

Jumlah dagangan sebanyak 464.42 juta unit bernilai RM186.57 juta.

Dalam kalangan saham perbankan, Maybank naik 15 sen kepada RM8.70, Public Bank meningkat sembilan sen kepada RM4.37 dan CIMB menambah 10 sen kepada RM5.61.






Secara keseluruhan, saham ini menyumbang 7.84 mata kepada indeks komposit.

Bursa serantau juga berada pada aliran meningkat dengan Nikkei 225 Jepun naik 1.32 peratus kepada 28,485.54, Indeks Straits Times Singapura menambah 0.27 peratus kepada 3,264.67 dan Kospi Korea Selatan meningkat 0.52 peratus kepada 2,430.48.

Dalam negara, Naib Presiden Penyelidikan Ekuiti Rakuten Trade Sdn Bhd, Thong Pak Leng, berkata sokongan belian berkemungkinan daripada institusi tempatan, yang boleh menyebabkan indeks mengakhiri hari ini melebihi paras 1,440.

Dari aspek politik, katanya keputusan UMNO untuk menyokong cadangan Yang di-Pertuan Agong mengenai kerajaan perpaduan berpotensi untuk menamatkan kebuntuan politik yang berlaku dan ini boleh menyuntik keyakinan dalam bursa tempatan.

“Oleh itu, kami menjangka indeks akan diniagakan dalam julat 1,440-1,460 hari ini,” katanya kepada Bernama. - CARI




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-11-2022 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Woowwww
Alhamdullilah
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Moga terus naik dan naik nilai ringgit
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Yek yek je
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau lebai… pakat2 merudum org tengok muka pon meluat!



Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 06:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Acik2 B40 kesah ka? Yang dia nak tau BRIM BSR dah masuk belum ja
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Naik sebab kemelut dah berakhir...pasaran kembali positif berikutan sentimen lebih baik
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 06:29 PM | Show all posts
Dijangka bursa saham akan turun kerana adanya serangan terbaru dari wak yidin. ..hati-hati semua katanya serangan terhebat zaman ini
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-11-2022 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
MYR pun naik.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
sentimen ja tu. nk tgk solid ka x, tgk slps bbrapa minggu
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Highflyer19 replied at 24-11-2022 06:27 PM
Naik sebab kemelut dah berakhir...pasaran kembali positif berikutan sentimen lebih baik

Harap2 dlm ms 12bulan ni stabil lg.. kang jd mcm sblm ni..naya makcik kisah tersangkut di pucuk dah la sifu saham asyik mengelentong je.. dia nk keluar dia duk canang makin naik..yg aku Bodo p msk..lama terbeku..
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh tadi sebelum tutup sampai 1500 dah.lepas lama terjunam dek mail lemau
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan lupa update bulan depan, makin menaik atau beshe2 her
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila Elon Musk nak tolong korek nadir bumi berbiliyun-biliyun kt Kelantan? Sian Kelantan dek..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-11-2022 11:02 PM | Show all posts
tu sbb BN tu...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
cptla pulih. nk ujong tahun dh ni.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2022 11:10 PM | Show all posts
Decaffeinated replied at 24-11-2022 06:23 PM
Acik2 B40 kesah ka? Yang dia nak tau BRIM BSR dah masuk belum ja

dont tell me hang pun taktau sentiment stock ni. Apa kaitan acik B40 yg hang bitter sgt?
dah tentu la naik since now dah ada gomen.. lagipun dollar pun lemah sikit dr last week.
but next year just wait & see.. most tech companies dah freeze hiring & layoff dari last month.. lain2 industries tggu jer la.
takkan ni pun salah acik2 b40 yg dpt brim bsr?

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2022 10:44 AM | Show all posts
Ni meolss saspek sindiket insider trading nih.. cuolls tengok le minggu depana atau bulan depan trend dia naik ke turun bearish ke bullish market.. ekekekek
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 10:12 AM GMT+8 , Processed in 0.124387 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list