CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2643|Reply: 18

“Walaupun Dia Dalam Keadaan Tidur Bila Cakap Pasal Anak, Keluar Air Mata Dia", Marsha Milan Sebak Tengok Nad Zainal

  [Copy link]
Post time 27-11-2022 05:10 AM | Show all posts |Read mode





Penyanyi Marsha Milan, 36, sebak ketika berkongsi mengenai keadaan teman baiknya, Nad Zainal yang masih ditempatkan di unit rawatan rapi (ICU) berpunca pendarahan paru-paru.

Marsha atau nama penuhnya Marsha Milan Londoh dikatakan tidak dapat menahan kesedihan ketika menyanyikan lagu Kembali Terang di pentas Separuh Akhir Muzik Muzik 37 (SFMM37) semalam kerana terkenang Nad yang sedang mendapatkan rawatan di hospital, lapor xtra.

“Tadi, sebenarnya saya terkenang dia. Rasa terngiang-ngiang lagu ini untuk dia. Saya bukan nak hard sell ke apa, tapi bila teliti semula lirik lagu saya, memang kena.

“Saya rasa every singer bila dia nyanyikan sebuah lagu, ia merupakan satu penceritaan, jadi saya rasa how I tell the story is relating whatever it is in my circle,” katanya.

Marsha yang berpeluang melawat Nad di sebuah pusat perubatan di Ampang, baru-baru ini, mengaku sedih melihat keadaan temannya yang terlantar di katil.




“Saya dapat masuk dalam jumpa, pegang tangan dia dan sempat bercakap dengan dia.

“Saya ingat saya suruh dia kuat dan teruskan perjuangan sebab ada anak-anak yang tunggu dia. Saya suruh dia bangun sebab ada banyak benda yang dia dan saya sudah janji nak buat sama sama.

“Itu antara ayat yang ramai masuk melawat dan cakap benda sama, sebab terbukti apa yang kami nampak dia jadi lebih positif dari segi progress oksigen level dia tu.

“Saya rasa semangat dari kawan-kawan berikan kepada dia itulah yang membuatkan dia lebih kuat Alhamdulillah.

“Walaupun dia dalam keadaan tidur tapi kita boleh nampak respons dia, bila cakap pasal anak, keluar air mata dia, so we know that she actually listening,” kata penyanyi bervokal tinggi itu.

Pelantun lagu Cinta itu juga memberitahu dia dan Nad pernah beberapa kali berjanji untuk berjumpa kerana mereka ada kumpulan WhatsApp dan sering berhubung.

"Kami ada kumpulan WhatsApp dan selalu berkomunikasi. Malah, kami pernah beberapa kali berjanji untuk berjumpa.

"Jadi, apabila nampak keadaan dia terlantar seperti itu dalam ICU, ia sesuatu yang amat memilukan.

"Lebih menyedihkan, ketika melawatnya, saya ternampak anaknya di sisi. Mereka masih kecil dan tidak faham apa yang berlaku.

"Walaupun saya belum ada rezeki dan pengalaman menjadi ibu, namun, apabila tengok situasi itu, saya rasa sebak," katanya ditemui pada hari pertama separuh akhir Muzik Muzik 37 (SFMM37) di Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral di sini, hari ini.

Penulis percaya, bukan saja keluarga dan kawan baiknya saja merasa sedih malah di kalangan netizen yang tak pernah jumpa Nad secara realiti pun ramai yang turut bersedih dan mendoakan kesembuhan buat Nad.

Sama-sama kita teruskan berdoa semoga Nad Zainal diberikan kesembuhan segera. - CARI




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-11-2022 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
org koma still boleh dengar masa koma…tapi cannot response…

stay strong…nad …sabar…one day at a time….
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 08:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Mase mak ak koma dulu.. 2 ari b4 meninggal asik kuar air mata je... Sedih ak.. Mase tu mmg kitorang dah rase dia nk pergi.. Harap2 nad cepat sembuh..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts
shida81 replied at 27-11-2022 08:29 AM
Mase mak ak koma dulu.. 2 ari b4 meninggal asik kuar air mata je... Sedih ak.. Mase tu mmg kitorang  ...

Sedihnya..mesti orang koma dapat dengar kot tapi dia separuh sedar tak mampu buka mata dan bercakap
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Tapi Nad bukan koma kan..dia ditidurkan means dia dalam keadaan fully body bius.kalau sedar pun gitu2 je macam mamai kot..tu pasal dia masih boleh dengar..kalau ubat stop dia boleh sedar

yg aku faham koma pulak jadi secara natural sebab otak dah gagal berfungsi akibat trauma teruk bukan disebabkan ubat bius doktor
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
wnwa05 replied at 27-11-2022 10:02 AM
Tapi Nad bukan koma kan..dia ditidurkan means dia dalam keadaan fully body bius.kalau sedar pun gitu ...


tulah dia bukan koma. ptt dia ni rehat. tp org dtg ckp psl bangun, psl anak. kn dia sedih..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
darling0802 replied at 27-11-2022 09:44 AM
Sedihnya..mesti orang koma dapat dengar kot tapi dia separuh sedar tak mampu buka mata dan bercaka ...

X tau la u.. My late mom kn brain tumor.. Pas operate trus x blh bergerak x blh ckp.. Bed ridden.. Mata je blh bergerak.. Lama jugak dia mcm tu dlm setahun... 2 ari sebelum meninggal adik lelaki yg jaga ckp mak asik menangis je.. X tau la menangis ke air mata keluar ke.. Dia x leh ckp kan..  
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedihnya, dan tak sangka nad kritikal sampai mcm ni. It will take time to heal dan kalau sedar dan sembuh pun jangan bekerja keras lagi, kena recover dulu. Iols rasa sheols kerja keras sebab bread winner of the family kot, so ex husb kena main peranan skg. Kalau ex bagi cukup nafkah utk anak2 takda la sheols kerja terlebih keras rasanya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-11-2022 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Antara sebab air mata keluar di saat sedemikian - kita diperlihatkan kehidupan lampau kita...

Semoga kita semua sempat bertaubat sebelum ajal menjemput... Aaamiin ya Allah
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga nad sembuh n kuat smula..my frenz pn ada yg intubated masa covid dokt j nk bg pesakit mudah bernafas nnt dh boleh bernafas smula tkde dh intubated..kwn meolz sihat walafiat smpai skrg cuma  heshe cpt penat lah tp bkn brterusan penat tuh.  Jaga mkn senaman smua nnt fit lah smula
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
yg ni ok memang betul masih boleh mendengar..bagus masha bg kata2 semangat nad kena be strong utk anak2..kata2 mcm ni pesakit perlukan bukan bgn nad kita dah ada PM baru - totally merepek
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2022 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
imransulaiman replied at 27-11-2022 12:25 PM
Antara sebab air mata keluar di saat sedemikian - kita diperlihatkan kehidupan lampau kita...

Semog ...

Btl kome..dan mungkin juga Allah SWT tunjukkan sesuatu yg hny dia tau akibatnya..maka die menangis mungkin sbb ketakutan ataupun rs insaf...ini bknla kepastian tp antara yg selalu org cerita la..

Dan utk org koma, den pernah seorg kenalan la senang crita (walau bknla rapat cuma skdr berborak bila jumpa)...die cerita saat waktu die koma..die blh dgr segala2..bahkan seolah2 die blh nampak apa yg jadi disekeliling die.. doctor nurse... org2 yg melawat...semua die blh nmpk..bahkan tau diorg buat ape..ckp ape..cuma dirinya yg xblh respon..baik mulut mahupun anggota badannya..

Lps terjaga koma, die bgtau dekat doctor die tau segala yg doctor buat kpd die..semuala yg jadi..terkejut beruk doktor2 tu.. kehkehkeh

So kesimpulannya, walaupun koma (mati seketika la konsepnya..sama mcm kita tido)..tetap kita blh tau dan lihat sekitar kita..hatta waktu kita mati btl2 pun, waktu org dtg ziarah mayat kita..mandikan kita..kapankan kita..usung ke kubur...waktu diorg tinggalkan kita seorg dikubur..sobsobsob..semua kita blh lihat...yg tak blhnya..badan kita nak respon..sbb kita dah terbujur kaku dipembaringan kome semua... huhuhu takutla plak waktu tulis ni.. kehkehkeh dan klu respon plak..harusla org kata hantu.. kehkehkeh

Apapun semoga kita semua selamat didunia dan akhirat amin...sorryla den cerita pjg2.. sbb den tgh hidup lg ni..klu dh koma..xleh dah nak menaip diforum nan hado ni... kehkehkeh
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaman skg ni sihat2 tiba je jatuh sakit..kenalan i pun baru meninggal kelmarin..mati masa tidur. Dua bulan lepas pun sorang.mati dalam tidur jugak..sblm tu ngadu cepat penat dan semput2.tak ada penyakit sebelum ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2022 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Bodo btl kwn2 nad ni ye
Org sakit bairkan dulu lah
Sibuk nak melawat
Kalau aku ni keluarga nad aku hambat sorng2
Menyemak je dtg
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2022 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
colorpensel replied at 28-11-2022 12:47 AM
Zaman skg ni sihat2 tiba je jatuh sakit..kenalan i pun baru meninggal kelmarin..mati masa tidur. Dua ...

i tgk tiktok  doc oon kpj tu ckp mmg senang nak mati masa tidur
Sbb time tu darah kita lbh pekat
So darah tak cukup di pam ke jantung
Lbh kurang gitu penerangan beliau i ingat2 lupa dah.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2022 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Goodluckdontcry replied at 27-11-2022 11:18 PM
Btl kome..dan mungkin juga Allah SWT tunjukkan sesuatu yg hny dia tau akibatnya..maka die menangis ...

Arwah laki aku mse koma kali pertama..dia ckp jumpa arwah mak dia. Dia nk ikut..tp arwah maknya x bg ikut.kali ke2 koma..pun jumpa maknya. Tp maknya dh tarik dia, tp arwah dgr org pggil dia..x jd ikut. Sbb tu mse sdr dr koma kali ke2, arwah ad ckp..andaikata dia koma kali ke3, dia xnk bgn dh...so..suruh aku ready je. Sungguh rupanya..kali ke3 koma..dia x bgn dah...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-11-2022 11:58 AM | Show all posts
Semoga Nad Zainal diberikan kesembuhan. Ameen.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2022 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
elnor_81 replied at 29-11-2022 08:54 AM
Arwah laki aku mse koma kali pertama..dia ckp jumpa arwah mak dia. Dia nk ikut..tp arwah maknya x  ...

Takziah utk kome...

Den pun pernah dgr crite mcm ni..klu dlm mimpi pun, andai jumpa arwah sapa2 pun yg kita kenal..andai dia tarik kita ikut dia tu maknanya...mmm mmg dekat dah tu ajal..den xkata dgn pasti, tp mmg byk crite sebegitu den dgr..tp klu setakat kita jumpa sekejap tu..den anggap rezeki jela utk kita tgk wajahnya..dan sedekahkanlah doa &alfatihah utknya...huhuhu sedih la plak....huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2022 10:02 AM | Show all posts
aku pernah berada dlm keadaan koma dulu..fmly kata masa dorg ckp2 ngn aku air mata aku mengalir..tp sbnrnye xde dengar ape2 pon, rasa mcm tido je..bangun2 nurse ckp awk dh 3 mgu koma
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 11:03 AM GMT+8 , Processed in 0.101404 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list