CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 643703|Reply: 2599

Tetamu tak diundang

     Close [Copy link]
Post time 11-10-2011 08:32 PM | Show all posts |Read mode
Assalammualaikum....

Sebenarnya aku dah lama follow thread niii....
tapi tak tau camne nak mula.Oklah sebenar sepanjang hidup aku macam2 benda mistik yang aku pernah lalui,pernah alami tapi tak tau camne  nak mula dari aku sekolah,masuk u,keje,sampailah dah kawin dan ada anak...cuma apa yang aku nak cite kat sini aku akan mulakan dari kejadian yang baru berlaku sebab kejadian niii memang aku fresh dan aku ingat...
Anak aku...umur 2 tahun...bulan lepas rantai anak aku hilang,masa tu dia duduk umah mak mertua aku,kejadian berlaku tengahari jenuh laaa wife aku dengan semua adik ipar aku cari satu rumah,nak kata putus..mesti jumpa sebab dalam rumahkan...yang menjadi misterinya hilang waktu tido..anak aku ni dia tido dalam bilik yang bertentang dengan ruang tamu dalam keadaan pintu terbuka..adik ipar aku tengah tengok TV kat ruang tamu,sure bole nampak dia tido..wife aku ngan mak mertua aku masak kat dapur..tiba2 anak aku menangis menjerit...pegang leher...semua laaa terkejut..bapak mertua aku pun terkejut..semua bergegas jenguk dia..sebab tiba2 nangis...dia anak no 2 aku..first abg dia.Baru perasan rantai dia dah xde,aku masa tu keje...jadi semua terkedu,pak mertua aku tanya adik ipar yang dua orang duduk kat ruang tamu apahal,diorg cakap tetiba je anak aku nangis,aku caya xkan adik ipar aku nak ambik,dia pun bukan sengkek pun..cuma dia perasan ada angin dengan langsir terselak tinggi sebelum anak aku nangis...lepas solat zohor tu bapak mertua aku buat solat sunat dengan mohon petunjuk apa sebenarnya berlaku..sebab bapak mertua aku ni pun bukan calang2..aku jee yang melayang-layang. hehehehe...

Wife aku call suruh balik,aku pun balik...petang tu baru mertua aku cakap..ada BUNIAN menyinggah tadi...korang percaya pada bunian?...lepas tu mertua aku call kawan dia kat hulu langat untuk dapatkan kepastian,sebab kawan dia bole menengok dan berubat...jengg..jenggg...

Lepas maghrib tu pakcik nii datang,nama dia Pakcik Shukur..malam tu semua berkumpul,nak tau cite..
pakcik tu cakap anak aku ada bunian suka,dan dia ambik rantai anak aku sebab nak bagi tanda sama ada kitaorg perasaan atau tak,dalam masa yang sama dia pakaikan anak aku rantai kain yang secara zahirnya kita orang biasa tak nampak...tapi pakcik tu nampak..dan bila tanya kat anak aku mana rantai dia cakapada niii....wahhhh parah niii...
aku tanya pakcik tu apa hal dia pakaikan anak aku rantai..dia cakap satu hari nanti bila rantai kain ni jadi merah anak aku akan hilang,rantai kain tu warna kuning sebelum tu...dengan kata lain dia mcam tanda laaa...dari warna kuning ke warna merah nanti akan ada sorang budak kecik akan datang bawak anak aku pergi..tapi yang ambik rantai tu nenek tua...

patut laaa kadang2 aku tengok anak aku bersembang tah ngan sapa tah...ada satu malam tu kami tengah makan malam,dia berdiri kat kerusi tiba dia tegur seseorang "kakak nak"...sambil hulur kentang goreng..aku ngan wife aku terdiam..terus aku azan rumah aku...hehehe takut punya pasal...tu satu hal..

mak mertua aku cakap..kadang2 waktu tengahari dia selalu lambai macam panggil seseorang kat luar umah...gelak2 laa..
mak aku ingat dia main ngan abg dia...abg dia umur 3 tahun..lelama baru perasan dia main sorang2...

Akhirnya pakcik syukur tu ubatkan,dia mintak telur ayam KG,sirih dengan 2 3 barang lagi..malam tu dengan zikir sambil bergelap..
dia keluar umah ke laman rumah mertua aku,aku tengok dia mcm dok berborak dengan seseorang,pastu dia masuk suruh bukak semua lampu..dia suruh wife aku pegang anak aku..dia golekkan telur kat tengkuk anak aku 3 4 kali..korang tau apa yang ada dalam telur tuuu...KAIN KUNING YANG BERTOMPOK MERAH...kalau fikir logik camne kain bole berada dalam telur,dan telur tu aku yang bagi...depan mata kitaorang semua...itu antar dia ngan Allah yang penting anak aku sihat...

pastu pakcik syukur tu cakap tadi dia dah jumpa dengan nenek yang ambik rantai tu dengan penghulunya sekali..berbincang..
pakcik tu cakap bunian islam..ada KG dia dekat situ..dia nak bela anak aaku.. tapi bila ditegaskan oleh pakcik syukur,dia setuju untuk tak ambik anak aku..fuhhh lega...settle satu hall...

tapi korang tau tak..sebenarnya bunian tak suka..budak yang suka makan labu..patut laa masa aku bawak bapak aku berubat kat sorang ustaz diserdang ustaz tu tengok anak aku,pastu dia cakap "bagi laa anak awak ni makan pengat labu ke,gulai labu ke"yang aku buat dakkk...la...rupa2nya mungkin ustaz ni dah nampak pendamping bunian tadi...

so ni cite aku yang segar lagiii...ada gak laaa 2 3 cite lagi...masa aku bujang2 dulu..sebab aku dulu masa bujang suka Travel,Camping dan aku 4time traner untuk satu organisasi,juga sukarelawan NGO....hehehhe..

tak tau laaa korang suka atau tak cite aku nii...ni cite betul bukan rekaan...

Rate

2

View Rating Log

Related collections:

  • · angker|Threads: 7, Subscribe: 0
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-10-2011 08:44 PM | Show all posts
wah...cerita best ni.....
Teruskan lagi TT....
I follow........

Jap lagi, eyans, kismis, leezaliza tu mesti muncul kat sini.....
Peminat Tegar MPS.......
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2011 08:57 PM | Show all posts
ha.a...best gak la...nanti nak beli labu banyak2 ltk kat umah
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2011 09:06 PM | Show all posts
citer la lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2011 09:14 PM | Show all posts
macam ni la kalau nak bukak cerita tulis dgn ayat semua org senang nak baca...mod pun senang hati nak beri kredit
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2011 09:18 PM | Show all posts
Reply 1# KAULAT

petua yg bagus.....dan yg pasti, crite TT nie best
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-10-2011 09:35 PM | Show all posts
seronok baca cerita TT...... sebabnya.....

tak ada bahasa sms
tak ada ayat short cut sana sini
ceritanya lengkap dengan perenggan
ayatnya mudah difaham...

orang bunian ni asyik minat nak ambik anak orang je......dia orang ni tak de anak ke???
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2011 09:40 PM | Show all posts
wah...cerita best ni.....
Teruskan lagi TT....
I follow........

Jap lagi, eyans, kismis, leez ...
jazaa Post at 11-10-2011 20:44


tetau je kak jazaa


tapi memang best pun thread ni.... sila update cepat2 TT
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-10-2011 09:53 PM | Show all posts
tetau je kak jazaa


tapi memang best pun thread ni.... sila update cepat2 TT
kismis Post at 11-10-2011 21:40



Ha....kan dah betul...
Dah kuar pun kismis ni....kita tunggu 2 orang lagi tu...jap lagi check in lah tu.....



p/s:  TT jgn ingat ai PM diorang iya...NoNoNo........
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2011 10:02 PM | Show all posts
Sorry aku gi mencekik tadi...
aku tak tau la kalau korang nak dengar lagi atau tak pengalaman-pengalaman aku,yang aku tau aku cite ni iklas memang cite benar yang aku alami....

Ni ada satu cite dulu laaa,masa tahun 2005,aku ingat pengalaman ni sebab memang betul-betul terjadi lepas member aku yang lain pun perasan..
dulu masa aku bujang sebelum kawin aku ada satu Group yang terdiri dari beberapa orang member2 dalam 20 orang yang cukup suka bercamping,bila ada cuti lama sikit mesti masuk hutan,kami biasa pergi berkonvoi 3 4 bijik keta laaa...
ada laaa satu hari tu,kami plan nak pegi ke satu tempat yang berada berdekatan dengan janda baik tapi dia masuk ikut Kg cina lepas hentian Genting sempah,tah apa nama Kg cina tu aku pun dah lupa...jalan dia masuk kedalam lagiii..ada jumpa kolam air panas mcm swimming pool..aku rasa sapa orang bentong mesti tau...jalan lama...

kami gerak sabtu petang lepas zohor...sampai dalam kul 4.00 petang..tempat tu memang tak ramai orang...mesti korang tertanya tempat apa kan.....dia sebenarnya sungai...berdekatan dengan ladang getah...tapi sungai dia memang cantik...air sejuk...aku tau tempat tu sebab ada orang cite...dan bagi aku gambaran jee...kami redahlahhhh...
sampai2..apa lagi pasang khemah...pasang kanvas...petang berlalu dengan cantikkk...

masuk maghrib dah semacam dah...lepas solat maghrib kami buat BBQ,makan2...aku cite kami terdiri dari 5 perempuan 7 lelaki...tapi semua OK tau...bukan hanyut punya team...kami tau batas2nya...malam tu kami main UNO,main Happy family sambil berborak2 bawah canvas...aku kalau masuk hutan memang suka buat kem fire...jaga api...

lepas dah jenuh main game UNO,sorang2 masuk tido exspecialy pompuan leee...sudahnya tinggal laaa aku ber3 kat luar,biasanya memang tiap kali camping aku tak tido khemah,aku pakai Haymok ala benda yang macam buai diikat kat pokok tuu...sesudah tengah malam betul,unggun api pun dah makin suram..aku bertiga tido bawah kanvas...kami tido jarak2..mula2 aku tido mengiring sebelah kanan menghadap sungai..pastu sejuk aku nak tarik sleeping mad aku aku pusing sebelah kiri..dalam sedar ataupun mai2 aku tengok sebelah aku ada pompuan mebelakangkan aku tido sebelah aku dengan rambut panjang...
aku pusing balik sebelah kiri..dalam masa yang sama aku beranggapan mayb budak pompuan kot..aku pun tido jee laaa...

esoknya siang pagi....

aku bangun,ada sorang member aku dah bangun dulu,baru lepas solat subuh,pagi tu waktu nak buat roti lilit aku tanya laaa kat diorang semua sapa tido sebelah aku semalam...
sorang pun tak ngaku...tiba member aku sorang pompuan cakap"ko tau semalam ada cik ponti baring sebelah ko"aku gelak laaa....aku ingat dia gurau,pastu bole pulak ada yang nampak jugak member aku yang bangun awal tu..terus diam aku..aku ingat aku mimpi ke...yang jahanamnya member aku 2 orang lagi tu tido mampus...apa pun tak tau...

member aku yang pompuan tu siap cakap lagi..masa unggun apa tu samar2 dia ada nampak bayang turun,ngan suara ngilai sayup jauh..aku tanya dia nape ko tak tido lagi..dia cakap,dia masa tu tengah tiub batal udara dia..terus dia senyappp jee....

aku semenjak tu..kalau masuk hutan mesti tido rapat2(ngan kawan lelaki leee)tapi aku tak pernah serik...seronok sebenarnya masuk hutan niii...kalau korang nak tau...kalau suara ngilai tu bunyinya dekat tandanya cik ponti tu jauh,kalau bunyi dia jauh,tandanya dia dekat...

petua tu aku guna waktu kami handle satu program orentasi sebuah kolej swasta setahun selepas ituu....nanti aku cite....letih menaip..tapi aku iklas..sebab aku suka kongsi cite aku....lagi pun aku sekarang dah slow xtvt ni....ada2 jugak laaa...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2011 10:12 PM | Show all posts
korang tau tak...sebenarnya bila korang masuk hutan untuk bercamping ke,beriadah ke,family day ke korang kena tau tempat2 yang tak sesuai atau dengan kata lain tempat yang perlu dielakkan untuk bentang tikar,khemah.....antaranya...pokok buluh yang bertemu daun dan dibawahnya akan jadi redup...pertembungan 2 anak sungai...bawah jambatan...akar pokok besar...

sebab semua niii adalah tempat paling syok...benda2 pelik niii lepak.....
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2011 10:19 PM | Show all posts
cite2 yg bagus..teruskan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2011 10:24 PM | Show all posts
besok aku sambung lagi........pepagi yeee....
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2011 10:26 PM | Show all posts
Menanti sambungan cerita daripada TT...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2011 09:17 AM | Show all posts
Kolam air panas yang macam swimming pool, masuk dari genting sempah lalu satu kg cina dengan sebelah kanan simpang nak ke janda baik......tapi swimming pool tuh skang nih dah ceria dimajukan oleh MPB. Sungai tuh, mmh sepanjang jalan lama sampai ke bentong akan lalu bersebelahan sungai.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2011 09:33 AM | Show all posts
byk tul pengalaman TT..citer la lagi...siang2 ni berani skit nk baca citer seram ni
kalu malam...meremang bulu roma..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2011 09:35 AM | Show all posts
korang tau tak...sebenarnya bila korang masuk hutan untuk bercamping ke,beriadah ke,family day ke ko ...
KAULAT Post at 11-10-2011 22:12



   
haha.. sebaliknya tempat2 mcmni la paling aku suka pacak khemah kalau masuk hutan... sejuk
boleh je pasang khemeh... yg penting ada baca pendindiing...
tapi kalau ada anak kecik/ada org lemah semangat lebih baik janganla...

btw... nice story bro
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2011 09:45 AM | Show all posts
Ooooo...lama aku dah tak lalu situ....
Dah maju laaa sekarang tempat tu yeee....nanti aku cite lagi..pengalaman aku handle satu program orientasi...jap aku kena buat report jap....
Korang kalau ada pengalaman masuk hutan share laaa kat sini...yeee..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2011 09:52 AM | Show all posts
malam tadi nak baca dah cerita tt nie...tapi baru separuh jalan tertiba meremang bulu romaku ...cancel tak jadi baca...hehehe... takut ooooii....
pagi nie baru ade keberanian nak baca...

tt... cepat sambung, tak sabar nak menanti cerita terbaru tt....
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2011 09:55 AM | Show all posts
10 taun jadi renjer.... macam2 benda ada kat hutan tu .. tak larat nak citer..
lebih suka jadi pendengar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-11-2023 04:41 PM GMT+8 , Processed in 0.142887 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list