CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Suhaimi Saad Tak Nak Anak Ada Sijil Degree, Master Dan PhD, "Kalau Ada Jawatan Nanti Ambil Rasuah, Riba, Pecah Amanah"

24-5-2022 01:41 PM| Diterbitkan: Cari-Saiful| Dilihat: 18608| Komen: 341|Original author: Saiful

Description: Satu Malaysia tahu Suhaimi Saad memilih home schooling untuk anak-anaknya.
Satu Malaysia tahu Suhaimi Saad memilih home schooling untuk anak-anaknya.

Susulan daripada itu, ada yang bertanya agaimanakah tahap pembelajaran anak-anaknya itu bakal diukur sekiranya mereka tidak menduduki peperiksaan-peperiksaan khusus.


Di TikTok, Suhaimi menjawab kemusykilan tersebut.

Foto: IG

“Saya cuba jelaskan, pertama sekali, saya nak korang faham yang cara fikir, cara hidup dan matlamat hidup saya tak sama seperti orang kebanyakkan tapi saya tak pernah merasakan saya ini yang terbaik.

“Tujuan saya belajar dan bagi pendidikan serta ilmu pada anak-anak adalah jelas. Kita belajar kerana Allah. Belajar untuk dapatkan ilmu, beramal dan berbakti pada diri, keluarga agama, bangsa dan negara.


“Sijil degree, master dan phd semua nombor dua atau tiga. Itu bukan matlamat dan sasaran kita yang utama,” katanya.



Suhaimi kata  sijil, kelulusan serta pangkat yang diraih oleh seseorang itu hanya akan membuatkan diri mereka leka seterusnya lari daripada matlamat hidup yang sebenar.

“Saya pernah masuk tadika, sekolah kebangsaan, sekolah menengah, mahad tahfiz dan UIA, saya perhati ramai orang yang ada ilmu, kelulusan dan jawatan tapi solat pun tak.

“Bila mereka dapat jawatan, dia mengamalkan riba. Bila ada kedudukan, dia beri dan terima rasuah. Dia pecah amanah dan tiada intergriti. Ilmu, kelulusan, sijil dan jawatan ada. Jadi, saya tidak mahu ini berlaku pada anak-anak.



“Kita hidup di dunia ini dengan matlamat untuk kekal di syurga. Dunia ini cuma jambatan sahaja. Jadi, sijil bukan keutamaan.

“Memang saya tahu ada yang menganggap sijil ni penting sangat tapi bukan bagi saya. Ramai yang saya kenal belajar di pondok dan tahfiz, hidup mereka lebih berjaya dan kehidupan mereka lebih baik."

Sementara itu suami Ina Naim ini tak akan halang jika anaknya nak ambil ujian khusus.



“Kehidupan ini bukan dinilai melalui sijil, kelulusan atau kedudukan. Yang tengok baik buruk kita, berjaya atau tidak ini hanya Allah. Kejayaan itu harus dinilai dari sudut pandang Allah SWT dan bukan manusia. 

“Kalau nak sangat sijil nanti bila dah cukup umur, boleh daftar sebagai calon persendirian di sekolah-sekolah yang berhampiran. Kita dudukilah SPM tahun tu belajar betul-betul.

“Bila dah dapat sijil bolehlah nak sambung ke mana-mana yang kita mahu."

Suhaimi dan Ina dikurniakan empat anak, n 4 orang cahaya mata iaitu Ehmad Hadie Elfardie, Sallman Elkhoyri, Phyrosh Elfadwah dan Nur Layla Elghufrony. -CARI


Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mendeluk 24-5-2022 01:47 PM
Disgust nya i dgn orang macam ini. Asyik words “kerana Allah”. Dlm al Quran pun kata lah kita hidup pun kena seimbang kadang nikmat dunia pun kena ambil kira, tapi jgn jugak lupa agama.

Ini kalau dh thinking mcm ini, alamat takyah hidup lah. Kesian kat anak2 tu.
Quote aechae 24-5-2022 01:49 PM
Yelah xnk sijil apa2 tp menadah duit dr org ramai jiran tetangga
Quote mind_space 24-5-2022 01:50 PM
Nasib kau lah iena . Dapat suami mental mcm ni.
Quote fadz84 24-5-2022 01:51 PM
Apalah nasib anak2 dia ni esok2..
Quote hzln 24-5-2022 02:03 PM
Boleh tak meninggal cepat sikit jantan tak guna ni?
Mujur la bapak kpd ibnu sina, al-farabi, ibnu haytham, al-khwarizmi etc di zaman silam dahulu tak bagi ajaran sesat yakni tak perlu menuntut ilmu utk majukan dunia, cukup la sekadar tahu cara panjat pokok kurma, cara perah susu unta, juga cara gembala kamben saja...spt sohai yg cukup bangga "sekolahkan" anak cara2 isi minyak kat petrol pump, cara tukar tombol pintu, cara mintak sodoqoh kat pasar malam....dah rasa cukup advance dan hebat dah ilmu yg diturunkan
Quote Plain-tif 24-5-2022 02:04 PM
Kau ni main pukul rata anggap semua yang ada pangkat tu terima rasuah. Kau ni dah fikir negative dan pandang rendah pada anak2 kau kalau mereka ada degree dan berpangkat mungkin mereka akan terima rasuah?
Quote airmineral 24-5-2022 02:04 PM
org mcm sohai ni la yg buat umat islam makin mundur dan ditindas

rasuah/pecah amanah/riba tu sume pilihan individu. ko as parent siapkan diri ank ko tu dgn ilmu agama cukup² tp kalau dia nak buat juga bend xelok tu pilihan dia dan dia tggg akibatnya
Quote jas7512 24-5-2022 02:07 PM
Edited by jas7512 at 24-5-2022 02:17 PM

I ada master..takde pun ambil rasuah..pokok pangkalnya iman dan ilmu.....elok ke drp xde ilmu duniawi pastu meminta2 kat org sbb x lps duit hatta nak mkn tu...bodoh tu jgn lah tunjuk sgt baghal..aku rasa stinger pun lebih cerdik dr kau sohai baghal
Sting mari masuk sini dan kutuk sohai...ni lg bagus..mana tahu kutukan kau sedas boleh sedarkan suhaimi biol ni
Quote brown_pupil 24-5-2022 02:15 PM
Maka bakal tersebarlah kebebalan si Sohai ni melalui anak beranak dia kelak..

Iols cuma mampu mendoakan agar keturunan ni tak membiak jika anak2 pun membesar dengan ideologi yg sama.
Quote kakakko 24-5-2022 02:17 PM
Ia bukan semata sijil je sohaiiii... ILMU tu tau dakk. Menuntut ilmu tu kan ke wajib. Plus ramai je manusia ada sijil tapi jaga solat, jadi hafiz hafizah.. Ko dah kenapa sohaiiii. Memang ngam teruk nama sohai tu dengan dia ni.. Kenot brainn..
Quote aammyy 24-5-2022 02:18 PM
Apahal nama anak dia susah nau nak sebut
Quote AshkieLa 24-5-2022 02:19 PM
Edited by AshkieLa at 24-5-2022 02:22 PM

tunggu jela.. esok2 dengan anak ko tak berpelajaran tu pastu yg ko 'taknak' tu kot lagi worst happened kat diorg.. baru tau langit tu tinggi ke rendah. Allah nak uji orang sombong dan bongkak ni banyak cara.
ko yg tak habis degree pun dok jual makanan amik untung yahudi.. pastu dok menipu orang sampai nak kena tumbuk/pindah lari sana sini..jadah plak ko nak assume orang yg pandai dan kejar ilmu(dunia dan akhirat) akan jadi jahat...
otak bodoh ko tu simpan je dalam lubang jamban leh tak?

sembang b*** terbang sampai ke phd mcm spesis genius..
padahal nak habiskan degree pun ko tak mampu. lemahhhhhhh

Quote missHaidiD 24-5-2022 02:22 PM
Aku teringt si salmon tu ckp nti bos dia suruh ambik vaksin dia berenti keja


Sohai bangga si ketot tu ckp cmtu. Dia tak pikir sapa nk ambik ank dia keja dgn sijil tadika pun takde
Quote akuMNdia 24-5-2022 02:23 PM
kesiannyer la kat anak2 tu..
si bapak ni mmg dah niat dia nak wariskan kebodohan dia kat budak2 tu ke?
Quote awex^returns 24-5-2022 02:24 PM
aku tak heran dia ni bodoh
bini dia pon bodoh
yang aku heran kenapa ramai sangat yang sokong dan ikut dia jadi bodoh kat tik tok tu
memang lahir bodoh atau camner
Quote mendeluk 24-5-2022 02:26 PM
Pelik tak benda yang dia takde dlm hidup dia, dia akan pertikaikan benda tu mcm tak bagus. Nampak sgt ada insecurity. Itu asyik guna nama “Allah” sbb nak rasa diri hebat dari lain.
Quote ayukpingu 24-5-2022 02:27 PM
simpati dengan anak2 dia dpt bapak mental mcm ni.

disebabkan dia punya mentaliti, masa depan anak anak jadi mangsa.

mcmana la nanti ek, anak2 dia nak survive? factor economy, education, keadaan dunia kena ambik kira juga la sohai
Quote Addrianna 24-5-2022 02:29 PM
Jantan bodo jantan bodo jantan bodo
Jantan tak guna jantan tak guna jantan tak guna
Jantan hina jantan hina jantan hina
Kenapa lah spesis macam ni hidup dimuka bumi ni lepas tu  bini pun ikut bodo sekali ikut je telunjuk laki.apa lah jadi kat anak kau nanti. kalau buat busines esok buat kerja sendiri ia lah siapa nak hire orang yang tak ada pelajaran ni senang lah kena tipu senang lah kena bodo kan sebab tak berilmu.ayo tak boleh brain
Quote dua_chzy 24-5-2022 02:30 PM
Yang kau makan duit derma Sabah Care segala tu takpa pula?

Lihat semua komen(341)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-6-2022 09:28 PM GMT+8 , Processed in 2.378898 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top