CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

'Bagitu Syulit Lupakan Rehan' Berputar Di Minda Tanpa Henti? Anda Dah Dijangkiti Penyakit Earworms

26-9-2022 02:43 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 3090| Komen: 50

Description: “Begitu syulit lupakan Rehan, Apa lagi Rehan baik”.
“Begitu syulit lupakan Rehan, Apa lagi Rehan baik”.

Demikian bait-bait lirik lagu Cukup Dikenang Saja yang trending dalam kalangan pengguna media sosial selepas nyanyian semula oleh Intan Lembata Bunting tular di platform Instagram dan TikTok apabila tampil dalam versi sendiri.


Tambah lucu, dia mengubah lirik dengan menggunakan nama Rehan iaitu lelaki yang pernah muncul dalam mimpinya sebelum ini serta kepelatannya dalam nyanyian turut menjadi tarikan.




Bagaimanapun, Public Health Malaysia (PHM) di Twitternya semalam menjelaskan bahawa jika seseorang itu mengalami gejala seperti teringat dan sentiasa memikirkan sebuah lagi yang sama berulang kali adalah dikaitkan dengan masalah ‘earworms’.


“Adakah lirik ‘bagitu sulit lupakan Rehan’ masih berputar di minda tanpa henti?.

“Ia adalah situasi yang dinamakan ‘earworms’ iaitu apabila lagu yang tidak diingini yang berulang di kepala anda sehingga mengganggu ketenteraman,” ciapnya.

Foto: Twitter

Tambah PHM, antara langkah pencegahan yang boleh dilakukan untuk menghentikan bait lirik lagu tersebut terus menghantui pemikiran adalag dengan mendengar keseluruhan lagu tersebut.



“Kemudian, tambah variasi lagu dalam fikiran dan cuba untuk abaikan liriknya.

“Sementara itu, boleh amalkan mengunyah gula-gula getah serta sibukkan diri dengan aktiviti lain,” jelasnya. -CARI

Sumber: Kosmo

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote shernazz 26-9-2022 02:47 PM
Amendw ni
Bodo sungguh la
Quote jejaka_hensem 26-9-2022 02:48 PM
Lagu apa ni?
Awat tak pernah dengar
Quote Kurex 26-9-2022 02:48 PM
Apo niiiii
Quote adm7 26-9-2022 02:50 PM
Orang malaysia kan memang suka dengan benda-benda bodoh/hiburan ringai macam ni.
Tak peka kepda perkembangan semasa.
Sebab tu semua benda yang berlaku salahkan kerajaan.
Quote krustykrab 26-9-2022 02:52 PM
TT pun bodoww..benda mcm ni pun punggai kt isu semasa...
Quote bungarose 26-9-2022 02:58 PM
Tak faham aku aper kes nyer
Quote AbukRokok 26-9-2022 03:05 PM
entah????
Quote takayama 26-9-2022 03:11 PM
igt apa bendalah syulit lupakan rehana ni rerupanya penyakit earworms cam kaka pernah kena lagu sufgian suhaimi lagu apa x igt yg ada lirik......... Dan tak.....
Tp topik ni instead bukak kt sini naper x bukak kt bod perubatan jer
Quote alieyrina 26-9-2022 03:19 PM
X berani nk klik bideo nya. Kang tekena jgkitan plak
Quote cmf_premierleag 26-9-2022 03:20 PM
Babi apo rehan bagai ni?
Sana sini akak tgk ummah mention psl rehan
Quote ayukpingu 26-9-2022 03:22 PM
sampai ke tido tergiang lagu ni...gila betol
Quote supernaturalee 26-9-2022 03:24 PM
iols selalu kena mcm ni
baru tau istilahnya earworms

kdg tu baru bangun pagi
elok je masuk bilik air tiba2 je terngiang2 lagu dlm kepala
bkn lagu yg kita dgr sehari seblmnya
kdg lagu yg dh lm x dgr pun
it's just keep playing like that ja
dan verse tu akn berulang2 di part yg sama


Quote bakawali_04 26-9-2022 03:34 PM
sesungguhnya ai tak tau
ada lagu mcm tu ye
viral pulaaaaa
Quote Simunggu 26-9-2022 03:39 PM
adm7 replied at 26-9-2022 02:50 PM
Orang malaysia kan memang suka dengan benda-benda bodoh/hiburan ringai macam ni.
Tak peka kepda perk ...

ini memang sah lagi salah DSN & UMNO
Quote sharlenetexas 26-9-2022 03:41 PM
Lelaki ke pompuan tu?

Quote lolipopmanish 26-9-2022 03:46 PM
Banyak pulak likes dapat minah ni
Kosserr dah la tak lawak pon
Quote helicornia 26-9-2022 04:01 PM
Aku tengok kt status Whatsapp kawan.tengok kejap je.geli la nk tengok dok fokus kt muka dekat2.dh le mcm pelat
Quote sayurmayur88 26-9-2022 04:21 PM
kata pompuan tu rehan tu cuma hadir dalam mimpi dia je.
delusion ni.
Quote sharlenetexas 26-9-2022 04:24 PM
Gelilah tengok.


Lihat semua komen(50)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 11:00 AM GMT+8 , Processed in 0.368490 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top