CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Jalan Sesaklah, Pekerja Kemalanganlah- Butik Pengantin Buat Aniaya! Pengantin Sanding Atas Pelamin Tak Siap

16-11-2022 12:40 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 1673| Komen: 4

Description: Lain yang diharapkan lain pula yang dapat!
Lain yang diharapkan lain pula yang dapat!

Demikian nasib yang menimpa pasangan mempelai ini apabila pelamin yang disediakan pihak butik pengantin tidak seperti yang diharapkan.


Noor Atiqah Ayieanie Abdullah, 24, berkata majlis resepsinya pada 7 Mei lalu bertukar menjadi 'mimpi buruk' setelah melihat keadaan singgahsana yang dianggap seperti 'pelamin anganku musnah'.


Foto: mStar

"Saya jumpa bridal ni dekat Facebook. Masa tu tiada pula reviu tak baik daripada pelanggan-pelanggan sebelum ni, jadi saya pun setuju ambil pakej dengan dia.


"Majlis tu merupakan resepsi yang ditempah dua bulan lebih awal. Masa berbincang tu saya tanya mengenai pakej mengikut bajet yang dikehendaki. Lepas dia tunjuk gambar, saya pun bersetuju.

"Sebelum tu dia ada tanya nak tukar warna bunga atau tidak sebab design pelamin saya pilih dekat situ ada bunga biru jadi saya nak tukar semua kepada warna putih. Daun besar belakang tu saya minta tukar gold (keemasan) sebab ikut tema majlis," jelasya kepada mStar.

Menurut Atiqah yang bekerja bidang makanan dan minuman (F&B), keadaannya sibuk menyebabkan dia mempunyai kekangan masa untuk berjumpa pihak pihak butik pengantin berkenaan secara bersemuka untuk berbincang.

Namun masing-masing mencapai kata sepakat menerusi perbincangan menerusi aplikasi WhatsApp.

Akhirnya hari yang ditunggu-tunggu tiba, pihak butik datang memasang pelamin di Felda Residence Kuala Terengganu, Terengganu.

Namun episod drama bermula apabila berlaku pertengkaran gara-gara pelamin dipasang tidak mengikut masa ditetapkan.

"Memang salah saya juga tak survey betul-betul sebelum buat tempahan tapi tak sangka boleh jadi macam ni sekali. Masa hari dia datang pasang pelamin dekat hotel tu sebenarnya kami ada sikit bergaduh mulut.

"Puncanya sebab dia datang lambat. Dalam 9:30 malam lebih baru dia sampai dengan alasan jalan sesak. Tapi sebenarnya lancar saja kerana famili saya guna jalan yang sama malam tu. Dekat situ saya tahu dia tipu.

"Masa tu dah lewat sangat, saya tak boleh tunggu sebab nak tidur awal. Esoknya kena bangun awal untuk bersiap. Saya tak kisah nak datang lambat tapi janganlah menipu. Rupanya dia cakap lewat sampai sebab nak ambil barang lain," katanya lagi.

Dakwa Atiqah, apa yang lebih mengecewakan ialah pelaminnya tidak disiapkan pada malam berkenaan dan pihak butik berjanji menyambung kerja-kerja tersebut pada keesokan harinya.

Bagaimanapun ia hanya janji-janji kosong apabila tiada seorang pun wakil butik pengantin hadir bagi menyambung tugas yang tertangguh.

Kata Atiqah dia dimaklumkan salah seorang pekerja butik berkenaan terlibat dalam kemalangan jalan raya.

Geram dengan sikap pihak butik pengantin, Atiqah berkata dia mengambil keputusan untuk tidak melunaskan bayaran penuh kerana tidak berpuas hati dengan hasil kerja mereka.

"Saya minta hiaskan laluan red carpet dan meja makan beradab pun tapi dia tak buat. Mungkin sebab terlupa. Bunga tangan pun saya tak dapat padahal dia cakap nak sediakan.

"Jadi saya bayar harga sesuai dengan apa saya dapat saja. Jadi untuk pelamin tu memang tak bayar full payment cuma RM350 duit deposit tu sahaja," jelasnya lagi.

Terdahulu perkongsian Atiqah di TikTok meraih perhatian ramai hingga ditonton lebih 3.5 juta pelayar apabila dia menunjukkan rekaan pelamin berharga RM1,500 yang dijanjikan.

Namun jelas Atiqah, dia tidak bermaksud untuk mengaibkan atau menutup periuk nasi butik pengantin tersebut.

"Lepas video tu viral saya nak padam, tapi apabila baca komen rupanya ramai kena macam saya. Jadi saya harapkan pihak butik pengantin sedar akan kesalahan dan baiki kekurangan itu ke arah lebih baik.

"Majlis kahwin ni sekali saja seumur hidup jadi saya sedih dan terkilan sangat. Saya serik tapi nak buat macam mana nasi dah jadi bubur. Kalau kena kahwin sekali lagi pun perasaan tu dah tak sama.

"Untuk bakal pengantin, sila buat survey betul-betul. Apabila mereka tunjuk gambar, pastikan pelamin dalam gambar tu memang mereka pernah buat. Kalau tak pernah buat, jadi la macam kes saya ni," ujarnya lagi. -CARI

Sumber: MStar Online

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote hasniey 16-11-2022 01:57 PM
Pakej pengantin mmg ikut nasib kan.kdg2 org lain ok je.tang kita mcm2 yg xok.
Mcm akk ai, photographer dia last minit kata xde kete nk dtg.suruh pergi amik dia.pdhal dh bg duit transport lg
Hujung2 smpai lambat.org dh siap nikah pon
Just amik gmbr dlm dewan je.tgu2 brbulan baru dpt tp ada la 2-3 keping yg cntik.yg lain semua gmbr hitam.xnmpk muka langsung.nmpk flash dia je.haram jadah betol buat keje
Quote seri_mawr 16-11-2022 02:08 PM
kat terengganu rm1500 boleh dapat mcm dalam gmabr atas tu....kira murah...huhu..gmbar bawah tu mmg sesuai dgn harga rm350.... tapi ni tahun ni punya ke...?
biasanya org bayar ada progress payment...deposit...lagi seminggu before majlis....lepas tu hari kejadian...dia siap as per request kena bayar balance terus...

barangkali tokei pelamin tu pun riso...aku siap pasang sat gi dia x nak bayar balance...

buat pengantin...mmg kesian...udah le majlisnya kat dewan....mmg boleh hilang mood klu gini...bukan patut pelamin biasanya pasang awal sehari dari majlis ke..?
Quote prince_marhaen 16-11-2022 03:08 PM
meols nak juga dengar penjelasan tokey butik tu apa yang dicarut oleh bakal pengantin dan keluarganya....kadang ni cerita side dia bukan boleh caya sangat..sebab meols kawan-kawan ngan tokey butik, mak andam, photographer semua ni, banyaknya cerita macam ni berat sebelah dan mulut pengantin dan keluarga macam kimak....taste ke laut...nak murah...nak macam-macam.. gitulahhh
Quote afie_m 17-11-2022 04:11 PM
lps ni butik pulak buat video kat tiktok bagi penjelasan...
kena dgr dua2 pihak..

Lihat semua komen(4)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 09:45 AM GMT+8 , Processed in 0.184147 second(s), 33 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top