CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Bayaran Lambang Harga Diri Saya – Wan Hanafi Su

18-9-2023 04:40 PM| Diterbitkan: tatod| Dilihat: 3199| Komen: 0

Description: Pelakon handalan, Wan Hanafi Su menganggap produksi yang bermain soal bayaran semasa menawarkan watak lakonan kepadanya sebagai satu bentuk penghinaan buat dirinya.Lelaki lebih separuh abad itu mended ...
Pelakon handalan, Wan Hanafi Su menganggap produksi yang bermain soal bayaran semasa menawarkan watak lakonan kepadanya sebagai satu bentuk penghinaan buat dirinya.

Lelaki lebih separuh abad itu mendedahkan tidak pernah menetapkan sebarang jumlah bayarannya walaupun ditanya pihak produksi kerana menganggap perkara tersebut (bayaran) sebagai harga dirinya.“Saya masih ditanya tentang bayaran. Kalau orang tanya, memang saya tidak akan beritahu sebab saya anggap itu (bayaran) sebagai ‘harga diri’.

“Bagi saya, orang yang masih membuat tawaran harga kepada saya itu sebagai satu bentuk penghinaan,” ujarnya kepada HibGlam.

Jelas pelakon berusia 73 tahun itu, dia tertanya-tanya kenapa pada usia sekarang, ada produksi masih bertanyakan soal harga yang perlu dibayar untuk mengambilnya berlakon, sedangkan namanya tidak lagi asing dalam industri.

Saya anggap pihak produksi sudah tahu tentang saya jika mereka mahu tawarkan watak. Tapi kenapa masih perlu buat tawaran harga? Bayaran saya masih lagi biasa. Saya tidak meletakkan harga yang terlalu tinggi.


“Buat produser yang mahu ambil saya berlakon, namun masih berkira-kira nak bayar, lebih baik jangan terlibat,” katanya.

Pelakon yang kini lebih selesa menetap di Besut, Terengganu itu menambah, telah banyak kali menolak tawaran berlakon yang diberikan kepadanya kerana faktor bayaran.

Namun demi menjaga hati, pelakon Lelaki Harapan Dunia itu menggunakan alasan kekangan waktu untuk menolak tawaran yang diberikan kepadanya.


“Saya banyak kali menolak tawaran yang diberikan kepada saya. Namun, mereka (produksi) tidak tahu alasan saya menolaknya kerana soal harga yang tidak setimpal. Saya cakap ada komitmen kerja lain.

“Kita bekerja nak buat yang terbaik. Tapi pasa masa sama, bayaran yang diberikan itu biarlah Ikhlas. Saya tahu produksi membuat tawaran harga kerana mereka mahu kurangkan kos atau bajet.

“Lagi pun saya tidak pernah ambil dua tawaran sekali gus dalam satu masa. Sebab itu saya tidak kaya, cuma saya nak senang sahaja,” jelas pemenang Anugerah Pelakon Lelaki Terbaik Anugerah Skrin 2013 itu panjang lebar.

Ditemui semasa sidang media filem La Luna di Dadi Cinema Pavilion, Kuala Lumpur hari ini, pelakon Hari-Hari Terakhir Seorang Seniman itu turut menasihati anak seni veteran seusianya untuk berpegang pada harga diri dan jangan sesekali menggariskan tahap persembahan lakonan berdasarkan kadar bayaran.

“Dalam masyarakat, kita kena ada harga diri. Pesan buat pengkarya yang seusia saya, kalau nak seronok dalam hidup, sensitiflah kepada yang positif. Jangan sensitif kepada yang negatif,” jelasnya. 


Sumber: HibGlam

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


| Komen di Forum

Komen Terbaru


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

1-10-2023 11:22 PM GMT+8 , Processed in 0.066904 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top